Brutális tényekkel szembesíteni a nézőt

2019.05.28. 09:00

Ilyen lesz a jövő évad a Vörösmarty Színházban

„Nehéz ezekről a darabokról úgy beszélni, hogy: és majd dől a nép...” Fogalmazott Hargitai Iván, a Vörösmarty Színház rendezője hétfőn, a teátrum 2019-2020 évadának repertoárismertetőjén.

Majer Tamás

A három vendégrendező: Zsótér, Telihay, Novák

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Azért választunk ilyen darabokat, mert valljuk, azzal tiszteljük meg a nézőket, ha azt gondoljuk róluk, hogy gondolati, szellemi és érzelmi igényük van arra, hogy bonyolultabban halljanak bizonyos történeteket, gondolatokat – folytatta a rendező. – Mindig megkapjuk az ellenvéleményt is, miszerint fáradtak az emberek és alapvetően szórakozni szeretnének a színházban. Ez egy nagy meccs – állította.

– A Bűn és bűnhődés egy nehéz anyag, másrészről viszont egy krimi. Egy olyan krimi, ahol az első pillanattól tudjuk, hogy ki az elkövető – tért ki Hargitai Iván egy jövő évadbéli rendezésére.

Ezek szerint, tesszük hozzá már mi, Dosztojevszkij remekműve hasonló a Columbo című amerikai krimisorozathoz, csakhogy itt a gyilkost nem a rendőri lelemény, furfang keríti be, hanem valami más:

– Hogy miért és hogyan adja fel magát, erről szól majd a háromórás előadás – fogalmazott a nagyszerű rendező.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nos, első látásra, úgy tűnik ilyen – nehéz, gondolkodásra hívó – évad jön a Vörösmartyban. Bár nevetni is lesz min, ígérték. S mit mondjunk, Molnár Ferenccel nehéz mellélőni… Jöjjenek hát a címek; szerzőkkel és a színház által megadott jelzős műfaji meghatározásokkal:

Molnár Ferenc: Játék a kastélyban; parádés szó- és szívpárbajok, vígjáték. William Shakespeare: Rómeó és Júlia; égi szerelem. Szabó Magda: Az a szép, fényes nap; történelmi dráma az államalapításról. Sárosi István: Trianon; múltidézés – zárt tárgyalás, dokumentumdráma. Szirmai – Bakonyi – Gábor: Mágnás Miska; földi szerelem, klasszikus nagyoperett. Eddigiek a nagyszínpadon lesznek.

A következő előadásokat a Kozák András Stúdióban játsszák: F. M. Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés, a lélek tragédiája. Oleg és Vladimir Presnyakov: Csónak, avagy az özönvíz előtt; hőskereső történet. M. Schisgal Szerelem, ó!; bohózat.

Szikora János igazgató a Pelikán Kamaraszínház kapcsán úgy fogalmazott, az elmúlt öt évben lesütötte a szemét, ha rágondolt. Ez múlt. A történelmi jelentőségű épület kapujának felújításáért tavaly óta folyik gyűjtés, hamarosan megújul. Belül is változást óhajt. Három, évtizedek óta és országszerte sokat foglalkoztatott színházrendező is rendezhet itt, kortárs külföldi szövegeket. Novák Eszter J. Pommerat Az én kis hűtőkamrám című színművét, Telihay Péter H. Galron Megtisztulás – Mikve című rituális színművét, Zsótér Sándor pedig W. Schwab Népirtás, avagy nem funkcionál a májam című radikális komédiáját.

A három vendégrendező: Zsótér, Telihay, Novák
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tájékoztatón elhangzott, Ladányi Júlia Fehérváron folytatja. A fiatal színésznőre bízvást érdemes lesz odafigyelni. Ő kapta meg Júlia szerepét a Rómeó és Júliában (Kovács Tamás lesz Rómeó), illetve ő játssza majd Marcsát a Mágnás Miskában (Krisztik Csaba lesz a címszereplő).

A Sárosi István szövegéből készülő Trianon című előadás – jövő tavasszal – az országcsonkítás 100. évfordulójának évében kerül színpadra. Szikora János rendezi. Mint mondta, a történelem brutális tényeivel szembesülhetnek a nézők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában