Úgy tűnik, lesz miről beszélniük!

2019.04.18. 17:30

Helytörténeti Klub alakult Lepsényben

A település könyvtárának Mátyás László-termében összegyűltek a lepsényi múlt őrzői, akik tudják, csak annak van jövője, aki ismeri a múltját.

Majer Tamás

Az idősek fejében, emlékezetében még mindig sok olyan adat, ismeret van, amelyre hiába keresnénk Google-val

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Helytörténeti Klubot alakítottak! Mint Borsos György könyvtárostól megtudtuk, feltett szándékuk, hogy havonta összegyűlve folytassák múltidéző tevékenységüket. Úgy tűnik, lesz miről beszélniük! Számos történetszilánk, adat, emlék lappang ugyanis, amelynek írásos vagy tárgyi emléke nem maradt fent, vagy elveszett, ám a szájhagyomány még őrzi. Az idősek ismerik! Ezt a szájhagyományt erősítheti fel megafon gyanánt a klub.

Az első klubdélutánon szó esett többek között a Lepsényhez is köthető Purgly családról, akik a Horthy családdal is rokonságban álltak, és a Törökhagyás nevű településrészről is, amely – ha minden igaz – a falu legmagasabb pontján volt, innen be lehetett látni az egész környéket. Fél évszázados katonai légifotók is szóba kerültek, amelyek olyan, egykor volt házakról is tanúskodnak, amelyeknek utolsó tégláját is elhordták már az új gazdák, hogy helyükön simán fussanak a mezőgazdasági gépek.

Az idősek fejében, emlékezetében még mindig sok olyan adat, ismeret van, amelyre hiába keresnénk Google-val
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A következő alkalomra a fényképek szerelmeseit csábítják

A klubfoglalkozások, beszélgetések során a könyvtár által már megkezdett tárgyi és szellemi értékek összegyűjtése is újult erővel folytatódhat. A következő alkalomra a fényképek szerelmeseit külön csábítják. Borsos György az ötvenes, hatvanas, hetvenes és a nyolcvanas évekből származó fényképfelvételeket hoz majd magával, a klubtagok feladata pedig az lesz, hogy segítsék elkészíteni a képaláírásokat, illetve segítsék megnevezni a fotókon látható személyeket. Ezeket aztán mind digitalizálják, hogy a világhálóra, a közösségi oldalakra kikerülvén újabb információhoz juttassák saját magukat! Hiszen érzékelik, hogy még több embert érdekel Lepsény és környékének múltja, mint ahányan a könyvtár Mátyás László-termébe ezúttal befértek. A távol maradók, illetve a Lepsényből elszármazottak egyéni tudása a bedigitalizált fotókhoz való online hozzászólások révén válhat közösségi tudássá.

A klub eredményeinek természetes kiállítója lehet a lepsényi Helytörténeti és Néprajzi Múzeum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában