A Bakonyi Kovács című könyv átfogja az eddigi pályaívet

2018.11.17. 08:30

Élettörténet s több annál – Nehrer György kötetét mutatták be

Nagy ajándék Bakonyi István irodalomtörténész számára, hogy elkészült és bemutatták a róla szóló kötetet Nehrer György tollából. Meghatottságtól sem mentes est volt a szerdai.

Bokros Judit

Bakonyi István (balra) a róla szóló könyv szerzőjével, Nehrer Györggyel

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A József Attila-díjas Bakonyi István irodalomtörténészt és irodalomszervező tevékenységét nem igazán kell bemutatni Székesfehérváron és környékén. Ám a gyakori jelenlét ellenére mégsem biztos, hogy akár a barátok, a jó ismerősök, s főleg a kívülállók eleget tudnak a minap megjelent kötet alanyáról.

Ezért is gondolta úgy Nehrer György – aki régóta fotóz és ír, könyve is jelent már meg –, hogy szeretné bemutatni ezt az értékteremtő munkásságot és magát az embert, akihez minden fűződik. Megkérdezte hát Bakonyi Istvánt, vállalná-e, hogy egy interjúkötetféle főszereplője legyen, s a válasz igen volt.

Ezután kezdődött a munka, a többórás beszélgetések felvétele, a szövegek lejegyzése, a fotók keresése és válogatása, majd a kötet szerkesztése. Mindez lényegében egyemberes munka volt, mert Nehrer György a könyv írója, fotósa és szerkesztője – tudhattuk meg a bemutatón, amely a Vörösmarty Társaság termében zajlott szerdán.

A házigazda az elnök, Bobory Zoltán volt, akit szintén régi jó barátság fűz Bakonyi Istvánhoz, az estet pedig az ugyancsak közeli barát, Cserta Gábor és fia, Balázs muzsikája tette még teljesebbé.

Bakonyi István (balra) a róla szóló könyv szerzőjével, Nehrer Györggyel
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A szerző kérdésre válaszolva először is köszönetet mondott a fehérvári és a bodajki önkormányzatnak a könyv támogatásáért, majd részletesen elmesélte, hogyan alakult A Bakonyi Kovács című kötet.

A borítóval üzenni akart, s kifejezni a könyv tartalmát.

Ezért került rá a Bakonyi István gyermekkorának helyszínén, Bodajkon található Kálvária fotója, amellyel azt is jelezni kívánta: minden ember életútjának megvannak a maga stációi, legyen akár hívő, akár ateista. A Kálvária Bodajk jelképe, ahonnan a könyv szereplője, a Bakonyi Kovács eljut a főiskolai évek helyszíne, Pécs után Székesfehérvárra.

Fejezetek sincsenek, inkább amolyan stációkra osztható a könyv – tette hozzá Nehrer György, aki vegyes műfajú alkotást hozott létre. Bakonyi István meghatottan fogadta a bemutatást, s kifejezte: nagyon örül, hogy családja, szülei, de a tanári munkával töltött évek is megismerhetők a kötetből.

Az esten számos barát, alkotó ember – például Petrőczi Éva, Péntek Imre, Cs. Varga István – vett részt, erősítve a rendezvény jelentőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában