Sok iskolás hallgatta a szimfonikusok előadását

2018.10.09. 09:00

Szerelmi idill és dráma, zenével – Megkezdődött a PartiTúra bérletsorozat

Rómeó és Júlia örök érvényű szerelmi történetének, tragédiájának Prokofjev-féle feldolgozásával kezdte meg hétfőn az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a PartiTúra bérletsorozatát.

Bokros Judit

Dubóczky Gergely lendületesen és érzékenyen vezényelt

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A PartiTúra kifejezetten az ifjúsághoz, az iskolás korosztályhoz szól, nekik találta ki a zenekar. Az aktuális évadban összesen négy koncert szerepel, amelyeknek köszönhetően a gyerekek jobban megismerhetik, megszerethetik az igényes klasszikus zenét. Az elsőt mindjárt Shakespeare Rómeó és Júlia című drámája, illetve ennek is az orosz zeneszerző, Szergej Prokofjev-féle balett változata inspirálta.

A színház lényegében megtelt, látszik, hogy valóban komoly érdeklődés mutatkozik az iskolák részéről a bérletsorozat

iránt. A kezdetben izgatottan nyüzsgő gyerekek a zenészek színpadra lépése, hangolása közepette elcsöndesedtek, s máris megjelent a program házigazdája, a szimfonikusok igazgatója, ifj. Major István. Kötetlen hangvételben mesélt a nézőközönségnek az eredeti drámáról, és megjegyezte: Rómeó és Júlia története a szívéhez közel álló darab. Népszerűségét mutatja, hogy sok művészt ihletett meg az elmúlt évszázadokban. Az igazgató föl is sorolt néhány zeneszerzőt, aki elkészítette a maga átiratát: Beethoven, Bellini, Csajkovszkij vagy például Prokofjev, az újabbak közül pedig ott van Rota és Presgurvic műve.

Dubóczky Gergely lendületesen és érzékenyen vezényelt
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Prokofjev a mű balett változatához szerzett zenét, 1935-36 táján. Az alapművet azonban túl bonyolultnak találták, így zenekari szvitet, vagyis tánctételek sorozatát hozta létre belőle – tudtuk meg Major Istvántól. Ebből is készült több változat, az Alba Regia szimfonikusok pedig erre az alkalomra egy negyedik féle szvitet állítottak össze.

A koncertnek köszönhetően a nézőtéren az érzelmek széles skáláját – az olthatatlan szerelemtől kezdve a gyűlöleten át a megbocsátásig – élhettük át a szépen megszólaló zenét hallva. A zenekar Dubóczky Gergely vezető karmester irányításával hét tételt játszott, ezek a Montague és Capulet család közötti ellentétet, az ébredő utcákat, az álarcosbált, Tybalt halálát, Rómeó és Júlia búcsúját, a két szerelmes halálát jelenítették meg. A hangversenyt vetítés kísérte, a közönség a 2013-as filmfeldolgozásból láthatott részleteket.

A zenekar legközelebb december 3-án játszik ebben a sorozatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában