Legyen tánc!

2018.08.14. 07:03

Indonéz, francia, bolgár, magyar lépések a fehérvári néptáncfesztiválon

Hétfőn folytatódtak a táncos programok a XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválnak köszönhetően.

Bokros Judit

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A meghívott külföldi együttesek napközben a belvárosban adtak ízelítőt kultúrájukból változatos táncaikon, zenéiken keresztül, a Táncházban pedig délután a családokat várták, gyermekjátszóval.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kora este, a Zichy színpad előtti széksorok – a hétköznap ellenére – ismét szépen megteltek, sőt a mobil lelátóról is sokan követték a fellépő csoportok műsorát, és bizony az „állóhelyekre” is bőven volt jelentkező. A napi gálán ezúttal Indonézia, Bulgária és Franciaország csoportja táncolt, a házigazdák részéről pedig az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola növendékei járták a szebbnél szebb magyar táncokat.

Az indonézek gyönyörűek voltak színes, díszes, különleges kosztümjeikben. Saját zenészeik muzsikájára adtak elő több ősi táncot, illetve ősi, de modern köntösbe bújtatott koreográfiát. Ilyen volt például a Szumátrán élő maláj etnikum jellegzetes tánca, de a mozdulatok nyelvén láthattuk azt is, a férjezetlen lányok hogyan próbálnak ismét szerencsét. A hölgyek igazán kecsesen, művészien táncoltak, nem lehetett nem odafigyelni rájuk. A műsor közben meglepetésként köszöntötték Indonézia nagykövet asszonyát, Wening Esthyprobo Fatandarit, aki meleg szavakkal üdvözölte a fehérváriakat. „Jó napot kívánok!” – mindjárt így kezdte, majd saját nyelvükön fejezte ki, hogy Székesfehérvár az egyik kedvenc magyarországi városa.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az indonézeket az ifjú alba regiások követték, akik többek között jobbágytelki, szatmári és mezőföldi táncokkal kedveskedtek a közönségnek. Elhangzott, milyen szép eredményeket tudhatnak maguk mögött a fiatalok, akiknek produkcióit szintén nagy taps kísérte. Az est során megismerhettük még például a franciák falusi táncát, vagy a bolgárok női, illetve férfi táncait.

Sokan a táncházi folkesten mulattak tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában