Látható hangok játszanak

2018.06.02. 07:30

Antal-Lundström Ilona tartott előadást a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban

Antal-Lundström Ilona zenepedagógia professzor tartott péntek este előadást a Látható hangok elnevezésű zenei-esztétikai oktatási programjáról a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

V. Varga József

Antal-Lundström Ilona: Jól tudjuk, a zene mindenkié, de az a fő kérdés, hogyan tehetjük valóban azzá

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Látható hangok nevű fejlesztőprogramot a professzor asszony dolgozta ki, azzal a céllal, hogy finomítsa a kisgyermekek hallását, a zenei hangok észlelését, s ezen keresztül fejlessze beszédészlelésüket. Ugyancsak a program része a hangok vizuális leképezése, a hangok ábrázolásának elsajátítása. A gyerekek megtanulnak képet kapcsolni a hangokhoz, és látható módon „elhelyezni” őket a papíron.

Antal-Lundström Ilona: Jól tudjuk, a zene mindenkié, de az a fő kérdés, hogyan
tehetjük valóban azzá
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mindezeket a képességeket hasznosítani tudják az iskolában is, például amikor olvasni, írni vagy kottázni tanulnak. A zenepedagógus arról is beszámolt, hogy a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának és Neveléstudományi Intézetének komplex kutatásához kapcsolódó fejlesztőprogram minden foglalkozásához külön feladatlapot dolgozott ki. A Svédországban már kipróbált módszer minden jel szerint hazánkban is működne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában