kerek színpadi világa

2018.04.18. 12:00

Murzsa Renáta lakásszínházat csinál Ercsiben és a környéken

Murzsa Renáta előadóművész, színész elégedett jelen helyzetével. Számos előadást szervez, fellép és keresi az új lehetőségeket – derült ki beszélgetésünk során.

Bokros Judit

Murzsa Renáta a március 15-i ünnepség után vehette át díját

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Még a március 15-i ünnepségen kapta meg a Közművelődési díjat Murzsa Renáta, akinek neve nem csupán az ercsi irodalom- és színházbarátok előtt csenghet ismerősen. A művész dunaújvárosi születésű, ám Ercsiben nevelkedett és ott járt általános iskolába, a középiskolát viszont Budapesten végezte. A Vörösmarty Mihály Gimnázium dráma tagozatára járt, hiszen korán megerősödött benne az elhatározás: színész szeretne lenni.

Kisiskolásként, fiatal diákként mestere és példaképe volt Kutis Árpádné Sárinszky Gabriella, aki egyebek mellett énekelni, zongorázni tanította, formálta előadói képességét. Renáta hálával beszél róla, akárcsak a középiskolájáról, ahol nagy hangsúlyt helyeztek az ének-zenére, a színpadi mozgásra. Sok külföldi elő­adáson szerepeltek, így rengeteg élménnyel, tapasztalattal gazdagodott.

Renáta négyszer felvételizett a Színművészeti Egyetemre, ám nem járt sikerrel. A kudarc hosszú ideig emésztette, mára azonban szerencsére úgy érzi: így is ki tudott teljesedni. Ráadásul megkereste a szakmán belüli alternatív lehetőségeket, így lett például stúdiós az Új Színházban, fellépett a Bárkában vagy a Stúdio K deszkáin is. Drámapedagógus, rendezvényszervezői végzettséget szerzett, színpadi szerepléseinek eredményeként pedig megkapta a színész képesítést is a vers- és prózamondó előadóművészi oklevél és a többi mellé.

Murzsa Renáta a március 15-i ünnepség után vehette át díját
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Időközben visszatért Ercsibe. A városban és a környékbeli településeken művelődési házakban, iskolákban, könyvtárakban szervez irodalmi műsorokat, pódiumesteket nagy lelkesedéssel és szeretettel. Társa ebben húga, Murzsa Kata, valamint Simon Attila zongora- és hegedűművész. Renáta elmondta: újdonságként lakásszínházi előadásokkal rukkoltak elő. Katának ugyanis van egy háza, amelynek egyik nagy helyisége kiválóan alkalmas kisebb darabok, pódiumestek bemutatására. Ide előzetes bejelentkezés alapján mehet a közönség. Most Lorca Bernarda Alba háza című művével készülnek, amelynek bemutatóját júniusban tervezik. Előtte viszont a Piaf! című esttel várják a nézőket április 28-án, 15 órakor.

S fontos megemlíteni a sikeres Felvonási Tünetek Színházi Műhelyt is, amelynek létrehozása ugyancsak a testvérpár nevéhez fűződik.

Renáta továbbra is keresi a megmutatkozási lehetőségeket, várja a megkereséseket, miközben már így is elégedett jelenlegi helyzetével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában