Zrínyiről szóló esszék

2018.03.07. 09:00

Lúdbőr, a kétezres évektől – Könyvbemutatót tartott Kemény István

Kemény István költő, író új könyvével ismerkedhetett a közönség a Study-könyvesboltban. 

Bokros Judit

Balról Czinki Ferenc, aki ezúttal Kemény Istvánt kérdezte

Fotó: Koppán Viktor Dávid

A számos díjjal, verses-és egyéb kötettel rendelkező Kemény István József Attila-díjas költő, író friss könyve Lúdbőr címmel jelent meg tavaly. Az esszéket tartalmazó kötetről Czinki Ferenc író, irodalomszervező kérdezte a szerzőt a Studyban.

Megtudhattuk, hogy Keményt pár éve kérték föl egy Zrínyiről szóló esszé megírására, amit először nem akart elvállalni. Végül mégis belekezdett a munkába, amit aztán nagyon élvezett. S amikor ezzel a szöveggel elkészült, úgy gondolta: összejöhet egy egész kötetre való anyag korábbi munkáiból. A könyvbe végül a kétezres évek elejétől napjainkig írt esszék kerültek bele. Így az olvasó viszonylag hosszú időszakot követhet végig Kemény István szemén, gondolatain keresztül, és érzékelheti, mi volt illúzió, mi lett valóság a rendszerváltás után. Az író azonban nem csupán történelemről, politikáról, hanem művészetről, költészetről is megfogalmazta gondolatait.

Balról Czinki Ferenc, aki ezúttal Kemény Istvánt kérdezte
Fotós: Koppán Viktor Dávid/ Fejér Megyei Hírlap

Érdekesség a könyv borítója, amelyen egy fotó szerepel. A fekete-fehér képen Kemény István feleségével, Szirmai Ágival és két másik pályatársával látható, a Magyar Köztársaság kikiáltása után nem sokkal, 1989. október 23-án. E fotó kapcsán is született esszé Egy szép délután címmel arról, mit is érezhettek, gondolhattak akkor ezek a fiatalok...

A beszélgetésen szó esett még például az esszé műfaj fontosságáról, Kemény István és Bartis Attila író barátságáról, s arról is, hogy a szerző családtagjai közül kinek várható hamarosan új kötete. Mint megtudtuk: az első befutó maga a költő, akitől áprilisban verseskötet jelenik meg, felesége, Ágnes pedig második regényét adja ki hamarosan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában