elektronikus muzsika

2018.03.05. 17:30

Ilyet még nem hallottál! Blues, Bach, goa citerán kipengetve

Tétel: A citera csakis népi hangszer, nem klasszikus zenére termett, végképp nem elektronikus muzsikára. Cáfolat: ZhiteRandom.

Majer Tamás

Dömény Krisztián és Debreczeni-Kis Helga a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen találkoztak, két éve zenélnek együtt Fotó: Pesti Tamás

A dégi Dömény Krisztián és a békéscsabai Debreczeni-Kis Helga párosa a ZhiteRandom nevű formáció. Koncertjeiken klasszikus dallamokat követ a népzene, néha drum ’n bass lendület hív táncba, máskor meg az indiai népzenei gyökereire büszke goa muzsika kandikál elő hangszereik réseiből, hogy aztán a blues kérje ki magának a hangot.

Helga 2016-ban volt gólya a zeneakadémián, ekkor még Krisztián is odajárt, az utolsó évét pengette az iskolapadban. Ugyanabban a teremben, ugyanannál a tanárnál volt citeraórájuk egymás után. Köszönőviszonyba keveredtek. Helga persze jól ismerte a végzős kollégát, Krisztián Youtube-csatornája böngészője kedvenc könyvjelzői között lapult.

Adégi származású Dömény Krisztián Székesfehérváron, a Hermann László zenesuliban végzett

– Pár hónappal azután, hogy elkezdtem a zeneakadémiát, úgy gondoltam, hogy szeretnék kilépni a megszokottból, s igazán elkezdeni zenélni valakivel. Nagybetűsen. Hosszas gondolkodás és erőgyűjtés után odamentem Krisztiánhoz, elálltam az útján az aulában, s megkérdeztem tőle, van-e kedve velem zenélni – mesélt az első igazi találkozásról Helga, aki nem mellesleg tavaly év végén a Fölszállott a páva című műsorban egészen a döntőig menetelt.

– Az első közös próbánk nagyon jól sikerült. Improvizáltunk. Éreztük, hogy nagyon jól működünk együtt – emlékezett Krisztián.

A ZhiteRandom gondolata, víziója szerint a citera elsősorban nem népi hangszer, az elektromos gitár nemcsak a rockzenészek privilégiuma, s az orgona sem csak a templomok hangszere. Egészen egyszerűen minden egyes zeneszerszám – legyen népi, jazz, elektronikus, metál – elsősorban hangszer. S hogy milyen jelző vagy jelzők illenek elé, no, Helga és Krisztián ezt kutatja próbáról próbára.

– Mi azzal foglalkozunk, hogy megkeressük azokat a lehetőségeket, amelyeket a hangszer rejt. Minden kötöttség nélkül – mondta Krisztián.

A fiatalember anno klasszikus zeneszerzés szakos volt Fehérváron, a Hermann zeneiskolában.

Krisztián az elekronikus és a klasszikus zenéért is rajong

– Imádom az impresszionista zeneszerzőket, s a modernek újítóit is – mondta Krisztián, akinek szívéhez nemcsak Bartók Béla harmóniavilága talált utat, de az elektronikus zenék is. Goa közösségekbe, pszichedelikus fesztiválokra jár.

Drum ’n bass zenét is játszik a duó. E műfaj tört ritmusai miatt izgalmas számukra.

– Szétszabdalja a megszokott négynegyedes ütemet. A drum ’n bass „felfoghatatlan”, különleges, géppel is nehezen előidézhető ritmusokat kreál. A goa alaplüktetése, amely az indiai népzenével, sámáni rítusok zenei világával rokon, még viszonylag könnyen kivitelezhető a citera basszus húrjaival. Fölötte azonban folyamatos szól egy sodró tizenhatodos lüktetés is – elemzett Krisztián. – Nagyon izgalmas, hogy ki tudjuk-e préselni a citerákból is a feldolgozott műfajra jellemző pszichedelikus hatást. Miközben játszunk, úgy érezzük magunkat, hogy goa DJ-k vagyunk, csak mi nem a keverőpultot tekerjük, hanem a citerán játszunk – érzékeltette Krisztián.

Dömény Krisztián és Debreczeni-Kis Helga a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen találkoztak, két éve zenélnek együtt
Fotó: Pesti Tamás

Ezzel azonban nincs vége a ZhiteRandom által játszott stílusok felsorolásának. Helga a világhálón szerelmesedett bele a koreaiak zenéjébe. Olyan távoli dallamok ütötték meg a fülét, amelyek hangzásvilága, technikája hasonlít a citeráéra. Ezért játsszanak távol-keleti zenét is. A reneszánsz korok különleges zenéjében pedig a mai fülnek szokatlan hangsorok ihlették feldolgozásra a citerás a párost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában