Fonások, összefonódások

2018.02.26. 07:45

Amulettet fontak a fehérvári kézművesek a Rác utcában

„Fonások, fonatok, fonódások” címmel rendezte meg fonó-szövő napját a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A Rác utcai kis szoba megtelt érdeklődőkkel, akiket Szenczi Jánosné, az egyesület vezetője köszöntött.

S. Töttő Rita

Fonták a ház amulettjét a Rác utcában

Fotó: Fehér Gábor

– Hatodik alkalommal jöttünk most össze így február utolsó hétvégéjén, hogy valami fonással kapcsolatos dologgal foglalkozzunk. Nagyon örülök, mert új arcokat is látok, akik érdeklődnek a népművészet iránt – mondta és mutatta be az egyesület alkotóházát a vezető.

Fonták a ház amulettjét a Rác utcában
Fotós: Fehér Gábor

A szombati foglalkozást megelőzte egy-egy olyan nap, amikor a szalagszövést, a kártyaszövést és a szádfával szövést mutatták be, a szalag eldolgozásához való fonásra pedig a most szombati alkalmon került sor. A cél pedig az, hogy készítsenek a háznak egy-egy amulettet, amelyhez mindenki fon egy-egy szalagot, amit később összevarrnak. Ez védelmezi a későbbiekben az egyesületet és a házat. A köszöntőbeszédet követően Landgáf Katalin textilművész tartott előadást a témában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában