Pro Cultura Albae Regiae

2018.01.23. 07:00

Vox Mirabilis kórus kapta a város kulturális elismerését

A Vörösmarty Színház társulatának kitűnő műsora, irodalmi összeállítása után adták át a Pro Cultura Albae Regiae díjat, a város kulturális elismerését.

Szabó Zoltán

h

A magyar kultúra napja alkalmából rendeztek gálaműsort a Vörösmarty Színházban. Átadták a Pro Cultura Albae Regiae díjat is. A város kulturális díját az idén a Vox Mirabilis Kamarakórus kapta, az elismerést Zemlényi Katica karnagy vette át Cser-Palkovics András polgármestertől.

Előtte a Vörösmarty Színház Tiszta forrásból című irodalmi összeállítással köszöntötte a magyar kultúra napját. A műsorban versek hangzottak el a Halotti beszédtől Nagy Lászlóig, Balassi Bálinttól Arany Jánoson át Weöres Sándorig. A versek alatt a XIX-XX. századi magyar képzőművészet jeles alkotásaiból válogatott festmények, szobrok képeit láthatták a nézők a színpadra kivetítve Munkácsy Mihálytól Csontváry Kosztka Tivadaron át Schaár Erzsébetig, Rippl-Rónai Viktortól El Kazovszkijig. Aba Novák Vilmos festészete fotómontázs segítségével elevenedett meg. Emellett részleteket láthatott a közönség a magyar filmművészet két kimagasló alkotásából Huszárik Zoltán Szindbád és Jancsó Miklós Szegénylegények című játékfilmjeiből. A műsort a Vörösmarty Színház teljes társulata és művészeti vezetése adta elő.

A Vox Mirabilis Kamarakórus nevében Zemlényi Katica karnagy vette át a díjat Cser-Palkovics András polgármestertől Fotó: Nagy Norbert

A magyar kultúra napja alkalmából mondott köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester kiemelte: nincs 21. századi város kultúra, sokrétű és sokszínű művészeti élet nélkül. Székesfehérvárnak múltja és jelene miatt is rendkívül fontos, hogy a kulturális értékek jelen legyenek a közösségek életében. Ezután átadta a város kulturális elismerését a Vox Mirabilis Kamarakórus karnagyának, Zemlényi Katicának.

A méltatásban egyebek között elhangzott: Székesfehérvár közösségében, kulturális, komolyzenei-művészi életében meghatározó szerepet játszó énekkar 1957-ben jött létre, tavaly ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. Vezetője 1985 óta Zemlényi Katica karnagy, kántor, aki zenei munkásságáért korábban Csengőszó- és Fricsay Richárd-zenei díjban részesült.

Kitűnő összeállítással köszöntötte a Vörösmarty Színház a magyar kultúra napját Fotó: Nagy Norbert

A Vox Mirabilis énekkar a város és Fejér megye világi és egyházi eseményeinek rendszeres meghívottja, magas színvonalon közvetíti a kórusmuzsika gyöngyszemeit. Rendszeresen szerepel nemzeti ünnepeken, egyházi eseményeken, kiállítások megnyitóin, konferenciákon, karitatív összejöveteleken, bálokon és egyéb, civil kezdeményezésű eseményeken. Repertoárjában barokk, reneszánsz, klasszikus, romantikus és kortárs zeneművek egyaránt szerepelnek. Az énekesek kiemelten kezelik a magyar zeneszerzők – különösen Kodály Zoltán – műveit.

 

Szakmai sikerek sora példázza az elmúlt 60 év munkájának színvonalát. A kórus magyar és nemzetközi versenyeken szerepelt és részesült elismerésben, melynek köszönhetően számos hazai és külföldi meghívásnak tett és tesz eleget. Az énekkar egyik idei kiemelkedő fellépése augusztusban lesz, Moszkva legnagyobb templomában, a Szeplőtelen Fogantatás Katolikus Katedrálisban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában