Rékasi Nóra

2018.01.28. 20:00

A cosplayes csodavilágban valósággá válnak a képregények

Bár sokan furcsán néznek rájuk, sok esetben mégis jó célt szolgálnak: ők a cosplayesek.

Szanyi-Nagy Judit

macskanõ

Cosplay, azaz costume playing. Az angolból átvett kifejezés jelmezes játékot jelent, amely ma már kicsit több, mint puszta szórakozás és játék.

Az amúgy budapesti kötődésű Rékasi Nóra lassan tíz éve követi a cosplay világát. Mint mondja: igazából már gyermekkorában is cosplayezett – hiszen saját készítésű ruhákat, ékszereket, kiegészítőket viselt -, csak nem tudta, hogy ezt így hívják.

- Jó érzés egy általunk kedvelt világba eljutni úgy, hogy megszemélyesítjük a kedvenc karaktereinket mind a külsőségeket, mind a belső tulajdonságokat tekintve. Ez utóbbit úgy érjük el, hogy a találkozókon rekonstruálunk egy-egy filmes, képregénybeli vagy számítógépes jelenetet, de az is ide tartozik, amikor a fotózásokon felvesszük a szereplők jellegzetes, ikonikussá vált pózait, mozdulatait – részletezi kérdésemre Nóri.

Ő elsősorban a filmes és a képregényes világból (például Marvel, DC, Star Wars, Harry Potter és néha-néha Disney) szemezget – és, ami kiemelendő, hogy egyáltalán nem öncélúan teszi ezt: a szórakoztatáson túl jótékonykodik is.

Rékasi Nóra korábban, a jelmezes játékot megelőzően is foglalkozott már jótékonykodással. Azonban egy idő után felismerte, hogy a cosplayben is vannak ilyen lehetőségek.

- Általában kétféle módon jótékonykodunk. Van, amikor kórházban, gyermekotthonban vagy a városligeti nyílt napon látogatjuk meg a gyermekeket, ezzel örömet okozva nekik, de olyan akciókat is szoktunk szervezni, amelyek során egy adott alapítványnak vagy iskolának gyűjtünk. Legutóbb szuperhősös kártyákat értékesítettünk, máskor tartós élelmiszert vagy iskolaszert fogadtunk s adtunk át az adott szervezetnek – mondja.

A rácalmási Szujer Orsolya elsősorban képregényhősöket formál meg, a képen a Marvel-féle Lady Sifként látható, aki a szintén képregényhős Thor harcostársa Fotó: Nagy Gábor

A beszélgetésünk végén Nóri viccesen kiemeli: – Az emberek furcsán néznek ránk a jelmezek és a különös, ám a karakterre jellemző viselkedésmódok miatt. Ha ilyet látnak, sokszor megijednek, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Pedig nyugodtan odajöhetnek hozzánk, sőt, ha szeretnék, közös képeket is készíthetnek velünk. A gyermekek kifejezetten örülni szoktak annak, hogy a képregényben, filmben vagy számítógépen látott kedvenc szereplőik életre kelnek a valóságban is. Mi egy nyitott, barátságos közösség vagyunk.

Hasonló tapasztalatokról számol be a székesfehérvári Horváth Anna is, aki először négy évvel ezelőtt látogatott ki egy olyan rendezvényre, ahol cosplayesek is képviseltették magukat. Mint mondja: annyira megtetszett neki ez a világ, hogy onnantól kezdve elkezdett saját ruhákat és jelmezeket készíteni. A lelkesedése azóta is töretlen.

Nóri a képregényhős Zatannaként bűvöl el Fotó: Eve Iso Photolab

- Leginkább filmbeli szereplőket, rajzfilmfigurákat és játékbeli karaktereket szoktam életre kelteni a cosplay által. Legtöbbször a kedvenc szereplőim ruháit készítem el, de néha magának a jelmeznek a kinézete is szerepet játszik abban, hogy éppen kire esik a választásom. A filmek közül kedvenceim a Vasember, a Star Wars, a sorozatokból a Trónok harca és a Doctor Who, rajzfilmek közül pedig többek között a Kalandra fel!-t kedvelem – mondja Anna.

Amikor arról kérdezem, mit jelent számára ez a világ, azt feleli: kikapcsolódás, és egy lehetőség arra, hogy kiélje a kreativitását és új dolgokat tanuljon.

- Egy cosplayben sokszor több különböző technika is ötvöződik, mint például a szabás, varrás, hímzés, famegmunkálás, festés, de még akár elektronikai áramkörök tervezése és forrasztása is előfordul egy-két világítós kiegészítőhöz. Miután elkészült a jelmez, következik a „play” része a cosplaynek, azaz az adott karakter megszemélyesítése, amire a legjobb lehetőség a különböző cosplayes rendezvények látogatása. Az ilyen találkozókon nagyon jó hangulat szokott lenni, ráadásul sok új embert meg lehet ismerni – számol be élményeiről Anna.

Rékasi Nóra macskanőként pózol a motor mellett. A karakter a DC Comics képregénykiadó filmes adaptációjából, A sötét lovag – Felemelkedés című mozifilmből is ismert a rajongók számára. A lány elsősorban női szereplőket formál meg a valóságban, de azon is elgondolkodott már, hogy férfialakokat jelenít meg nőiesítve Fotó: Bogdan Photos

Ezt a rácalmási Szujer Orsolya is megerősíti, hozzátéve: a cosplay magyarországi központja kétségkívül Budapest. Úgy tudja, vidéken csak elvétve rendeznek találkozókat. Fejér megyei rendezvényről talán még nem is hallott – reméli, ez hamarosan megváltozik.

Orsi kicsit több mint három éve készítette el első jelmezét, amelyhez az egyes darabokat a ruhásszekrényéből válogatta össze. Az első komolyabb jelmeze 2015-ben készült el. Fő profilja a Marvel képregényhőseinek megformálása, mint mondja, ez nála valamelyest „foglalkozásbeli ártalom”: az ELTE bölcsészkarán doktoranduszként az amerikai szuperhős-képregényekből írja a disz-szertációját.

Arra is kitér, hogy a cosplay mint jelenség, szubkultúra nem Japánból, hanem Amerikából indult, még a harmincas években. Azonban az aranykorát kétségkívül most éli a cosplay.

Anna a Trónok harca sorozatból Shae-ként Fotó: Vékony Csaba

Erre az évre öt jelmez elkészítését tervezi, köztük a Disney Herkuleséből az egyik múzsát (ezt a barátaival közösen), valamint Mulant mint kedvenc Disney-hősnőjét szeretné megformálni.

- Nagyon kreatív családból származom, és miután felkerültem Pestre, bizony egy idő után hiányozni kezdett a kézműveskedés.

Egyfelől ezt az űrt tölti be nálam a cosplay – mondja Orsi, hozzátéve:

- Nagyszerű érzés, amikor az ember egy új jelmezbe ölheti a kreatív energiáit, főleg, mivel egy-egy jelmez elkészítése számos munkafolyamatot igényel. Ez azt jelenti, hogy minden új cosplay új kihívás is egyben! Ha pedig elkészült az új jelmez, azt magunkra ölteni kifejezetten felszabadító érzés. A cosplayben az ember pár órára hátrahagyhatja a szürke hétköznapokat, és jó esetben valaki olyan bőrébe bújhat, aki inspirálja őt, erőt ad neki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában