Vörösmarty Szalon

2017.11.04. 08:00

Hétköznapi bilincseink – Színésznők játszottak és vallottak a témában

Székesfehérvár – Egy levelezés volt a kiindulópontja a Bilincs/Szabadság című kortárs darabnak, amely egy beszélgetés kiindulópontjaként is szolgált a főszereplőkkel és egy vendéggel.

Bokros Judit

Balról Járó Zsuzsa, Fodor Annamária és Herczeg Adrienn a darab közben

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Érdekes, összetett est részese lehetett a Vörösmarty Szalon legutóbbi irodalmi estjének közönsége a Színház Kávézóban. A Független Színművészetért Alapítvány és a Manna produkciójaként létrejövő Kortalan kortárs darabok mindig az adott napra, helyszínre készülnek, tehát van bennük egy izgalmas egyszeriség. Az előadássorozat három színésznő – Fodor Annamária, Herczeg Adrienn, Járó Zsuzsa – ötletéből született, akik minden egyes alkalommal más témát dolgoznak fel. Teszik ezt – nem kizárólag irodalmi – kortárs magyar szövegek felhasználásával, képzőművészeti, zenei, filmes megoldásokkal kiegészítve. Az est második része pedig egy beszélgetés az előadás kapcsán.

Fehérváron Bilincs/Szabadság címmel futott a program. Az ajánlás szerint az előadás alapjául a nemrég megjelent, A bilincs szabadság legyen című, Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezését feldolgozó könyv szolgált. Emellett pedig a szabad asszociációkon volt a hangsúly bilincs, börtön és szabadság témában. Levélrészletből csupán néhányat hallhattunk, ám volt például több videóbejátszás a férfias szerep megéléséről, a szerelem szabadságáról, a házasság kötöttségéről, illetve a színésznőkön kívül két másik szereplő is megjelent egy-egy, a szabadság-rabság fogalmát körbejáró monológgal. Összességében érdekes, gondolatébresztő kísérletként hatott mindez, s a színésznők is jól teljesítettek, de sokan talán szívesebben hallottak volna többet a vázként szolgáló Mészöly-Polcz levelezésből és a házaspár kapcsolatáról.

Balról Járó Zsuzsa, Fodor Annamária és Herczeg Adrienn a darab közben
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Az előadást követő beszélgetést Szily Nóra műsorvezető, újságíró vezette, vendégként pedig a Vörösmarty Színház egyik művésznője, Závodszky Noémi is bekapcsolódott. A körülbelül egy órás talk-show-szerű csevegés nagy erénye volt, hogy Szily Nóra szépen meg tudta nyitni beszélgetőtársait, akik az előadás alapján személyes élményeiket mesélték el arról, számukra mi jelent, jelentett kötöttséget, bilincset és mi ad szabadságot.

Szó esett például arról, színésznőkről lévén szó, lehet-e egy szerep bilincs, skatulya. Mint elhangzott, bizony lehet, hiszen volt, akinek jó darabig nem sikerült kitörni egy bizonyos típusból, karakterből a színpadon. Ezt sokszor a fizikum is meghatározza – derült ki a vallomásokból. A szerepálom téma is fölmerült, ám itt olyan nagyon nagy vágyakról nem hallhattunk. Noémi elmondta például: ő hamar leszokott erről, s mivel vidéki színházban dolgozik, nagyon sok műfajt, szerepet próbálhatott ki már eddig is. Járó Zsuzsa, Herczeg Adrienn és Fodor Annamária szintén közvetlen, jó humorú beszélgetőpartnereknek bizonyultak, így az életszagú színházi terefere egyáltalán nem ülte meg a gyomrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában