Advent

2017.11.28. 12:30

Épül a Magyar Szent Család zarándokút Fehérváron

December 2-án nyílik meg a hagyományos Adventi Udvar a Püspöki Palotában. A Fehérvári Advent az idén is számos színes, bensőséges programot kínál, meglepetésekkel. A Magyar Szent Család nyomában címmel tematikus zarándokút épül a fehérvári egyházmegyében.

Szabó Zoltán

A közelgő ünnepi időszak kapcsán az előbbiekről tartottak tájékoztatót a püspökségen. Spányi Antal megyés püspök hangsúlyozta, hogy advent a várakozás, a készülődés és mindenekelőtt a remény ideje. Utóbbi, a remény gondolata különösen fontos e bizonytalan világban. Akárcsak a család, mint értéket őrző és átadó egység szentsége és szépsége, amelyet mindenképpen erősíteni kell. S ennek kapcsán óhatatlanul meg kell említeni az első Magyar Szent Családot, amely elvitathatatlanul Fehérvár történelmi, szakrális értékének része.

Ugrits Tamás pasztorális helynök elmondta, hogy az Adventi udvar december 2-án, 10 órakor nyílik a Püspöki Palotában, aznap, 16 órakor lesz az első gyertyagyújtás, az utolsó pedig december 22-én. Dózsa István püspöki vagyonkezelő pedig arról beszélt, hogy az egyházmegye vissza nem térítendő támogatást nyert a Magyar Szent Család tematikus zarándokút kialakítására. az előkészületek idén megkezdődnek, a befejezés 2019-re várható. A projekt három települést és öt helyszínt érint. Részei a Székesfehérvári Egyházmegye Látogatóközpont és Kiállítótér, további állomások Fehérváron az egykori ferences rendház, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, Bodajkon a Segítő Szűz Mária Kegytemplom és a Szent Imre Zarándokház, továbbá Vértessomlón a Sarlós Boldogasszony templom.

Cser-Palkovics András polgármester a város ünnepi kínálatából emelt ki néhányat. Mindenekelőtt az élő adventi naptárt: esténként, fél hatkor a Városháza a fényfestésnek köszönhetően mesebeli kincsesházzá alakul, kinyílik egy ablak, amelyből egy vers, mese, dal vagy zeneszám formájában naponta más és más ismert személy vagy fiatal tehetség nyújt át ajándékot az arra járóknak. A naptár első ablaka december 1-jén, pénteken 17.30 órakor nyílik. A vasárnapi gyertyagyújtásokon ott lesznek a város díszpolgárai. Hétköznapokon a város óvodásainak, kisiskolásainak műsora látható, az adventi hétvégeken a családokat kézművesfoglalkozások várják, a színpadokon pedig neves előadók lépnek fel. Idén újra szól a Kisangyalok kara is: a legszebb karácsonyi dalokat több mint 400 gyermek énekli majd a Városház téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában