Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület

2017.10.22. 09:30

Lelkes kutatómunka egy egész életen át

Hitelesség. Ez az első szó, amely – főként az előadásukat látva – az 1993 óta működő Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesületről az eszünkbe jut.

Szanyi-Nagy Judit

Zsanett, Miklós és Márton korhű, 1956-os ruhákban a csőszi utcákon

Fotó: Koppán Viktor Dávid

1956-tal kapcsolatban például egy harci jelenetet ábrázolnának, és azt is más, oroszokat megjelenítő hagyományőrzők bevonásával, azért, hogy a lehető legpontosabb összképet adják. Ugyanis, ahogyan az alapszabályuk is kimondja, törekvéseik közé tartozik, hogy az egyetemes, ezen belül is a magyar történelmet minél jobban megismerjék és megismertessék a nézőkkel.

Részint ennek köszönhetően igyekeznek feldolgozni a helyi, kulturális történéseket: az akár fél- vagy egyórás játékokban Fejér megye történelmi eseményeit elevenítik meg. Így részt vettek már a Szent István-napi koronázási ünnepségen, megemlékeztek III. Béláról, és rendezvényként a csókakői várjátékok vagy helyszínként a szabadbattyáni Kula tér sem ismeretlen számukra. A fő rendezvényük tíz éven át az Árpád-házi fesztivál volt – melyet a győztes pozsonyi csata emlékére rendeztek meg -, ám a jövőre nézve már egy másik eseménnyel, más névvel terveznek. Az erről szóló közgyűlésüket éppen október 23-án tartják majd.

1956-ot ezidáig egyszer idézték meg alaposabban – tudtuk meg Balázs Miklós György elnöktől -, akkor a tagok a kornak megfelelő öltözetbe bújtak. A kedvünkért ezúttal is elővették saját tulajdonú ruháikat, kiegészítőiket: a korabeli képekről is jól ismert ballonkabátot, sapkát és a trikolort.

Zsanett, Miklós és Márton korhű, 1956-os ruhákban a csőszi utcákon
Fotós: Koppán Viktor Dávid

- Falun inkább rövidebb ballonkabátot hordtak, de a diákokat hosszabb kabátokban is láthatjuk a múlt fotóin. A mi sapkáink is megfelelnek a kornak, ezen kívül még az úgynevezett bocskai is sűrűn előfordult 1956-ban, sok esetben sötétkék színben – magyarázza Balázs Miklós, aki nem mellesleg végzett porcelánfestő, divattervező, restaurátor, kirakatrendező és dekoratőr. Tehát nem csak a történelmi hátteret ismeri jól, kreativitásával segít megidézni a korabeli miliőt, öltözékeket.

Az 1956-os történésekről alapvetően mégis civil ruhában emlékeznek meg. Ezúttal is, kiegészítve műsorukat az általános iskolások előadásával ugyanezen a napon. Ennek viszonylag egyszerű oka van: a környéket jobbára elkerülték az ’56-os események.

- Csősz és Tác környékéről annyit tudok, hogy valaki géppisztollyal felkeresett egy ÁVO-s katonát, és ugyanő a települések fölött elhúzó helikopterekre adott lövéseket. Ezen kívül ismeretes még, hogy a térségből élelmiszert küldtek Pestre. Ez fontos volt ugyan, de a mi szempontunkból nem túl látványos jelenet – részletezi az elnök.

Az egyesületi tagok a korhű ruhák, kiegészítők mellett a szóhasználatra, a megfelelő tisztségek megnevezésére is ügyelnek – éppen ezért a fiataloknak még az iskolai tanulmányaikban is sokat segíthet a tagság.

- Lényegében az egész életem sorozatos felkészülés volt ezekre a bemutatókra, világéletemben kutatómunkát végeztem a történelemmel kapcsolatosan. Különösen édesapám tett rám nagy hatást még kisgyermek koromban – emlékezik vissza Miklós -, ő sokszor fáradtan jött haza, és nem volt ideje, kedve arra, hogy mesekönyveket vegyen elő. Helyette inkább az Egri csillagokat kezdte olvasni. Ez aztán az én életemre is nagy hatással volt – de én ezt egyáltalán nem bánom...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában