Gratulálunk!

2018.08.15. 20:00

Átadták a Lánczos-Szekfű ösztöndíjat, a Deák Dénes Díjat és ösztöndíjat

Megannyi sors, döntés és alkotás – s ez nemcsak a díjazottak által vizsgált „témákra”, de az ösztöndíjasokra is igaz.

Szanyi-Nagy Judit

Nem csak nevek, arcok is: népzene, néptánc, irodalom, építéstörténet és hagyományőrzés is szerepel a díjazottak (kutatási) témái között

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Bory-vár udvarán augusztus 15-én késő délután felcímkézett székek sorakoztak, azokon pedig nevek szerepeltek. Aki jártas Székesfehérvár és környéke kulturális, tudományos és művészeti életében, jól ismeri e neveket, és sok esetben a hozzájuk kapcsolódó alkotásokat, tevékenységi kört is. A Deák Dénes Díjat, a Deák Dénes Ösztöndíjat, illetve a Lánczos Kornél–Szekfű Gyula Ösztöndíjakat ezúttal is a Királyi Napok idején adták át az arra érdemeseknek, összesen 22 főnek.

Fehérvári történetek

A három díj elsősorban a Székesfehérváron élő, a városhoz kötődő alkotókat ismeri el, illetve segíti őket további (kutató)munkájuk támogatásában. Így Nagyboldogasszony napján mi sem volt természetesebb, minthogy a helyi Tilinkó zenekar muzsikája fogadja az ünnepi alkalomra érkezőket.

Nem csak nevek, arcok is: népzene, néptánc, irodalom, építéstörténet és hagyományőrzés is szerepel a díjazottak (kutatási) témái között
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Fehérvári történetek. Akár ez is lehetne a díjátadónk mottója – lépett a mikrofonhoz Cser-Palkovics András polgármester –, hiszen a helyszín, ahol vagyunk, egy fehérvári szerelmi történetet mesél el. De az ösztöndíjakat, díjat kiíró alapítvány is fehérvári, s azoknak a köre is a megyeszékhelyhez kapcsolható, akik az élet bizonyos területein sokat munkálkodtak már, vagy tovább szeretnének kutatni – tette hozzá a városvezető.

A névadó városi díszpolgárhoz köthető Deák Dénes Díjat idén Igari Antal építészmérnök, megyei főépítész vette át, elismerve a szakember Székesfehérvár építészeti környezetének tervezésében végzett munkásságát, valamint városszépítő és -védő tevékenységét. A Deák Dénes Ösztöndíjat Gärtner Petra művészettörténész, a Szent István Király Múzeum munkatársa nyerte el, aki kutatásában Aba Novák Vilmos magyarországi faliképeit tervezi összevetni az olaszországi murális alkotások stílusával, motívumkincsével.

 

Lánczos-Szekfű ösztöndíj húsz főnek

A Lánczos-Szekfű ösztöndíjat húsz főnek szavazta meg a kuratórium. Bobory Zoltán elnök elmondta, köszöni a (rekord számban nevezett) pályázók munkáját, s azt, hogy évről évre kölcsönösen bizalmat szavaz egymásnak a kuratórium, a város és az alkotók. A pályázatok témája széleskörű, így inkább a díjazottakat nevesítjük. Ösztöndíjat nyert: Asztalos Tamás, Bokros Judit, Botos József, a Fekete Sas Társaság kutatói csoportja, Gergely Anna, Györök Márk, Hutóczki József Lipót, a Kákics zenekar, Kürthy Réka, Magony Imre, Sáringer Éva, Séllei Erzsébet, Tárnok Ákos, Tihanyi Tamás, Tóka Ágoston, Vakler Lajos, Vályi Csilla, Varró Ágnes, a Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület és Vörös Janka.

Az oklevelek átvételét követően a pezsgőzés, az állófogadás és a csoportkép sem maradhatott el a boltív alatt, melyen a következő felirat szerepel: Csak szívedre hallgass, mestered leszen – de eszed is legyen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában