beleszól a menzába (is)

2017.11.24. 07:30

A 10 éves Panna zsűritag az OKÉS-en

Éppen apukája fehérvári gyorséttermében találom a honi oktatási közétkeztetésbe tevőlegesen is beleszóló magyar kisdiákot. A tízéves Fekete Panna ugyanis zsűritag lesz a jövő évi közétkeztetési szakácsversenyen és a konyhafőnökök egyesületének is pártoló tagja.

Kocsis Noémi

Ha úgy adódik, a rendelést is fel tudja venni a kis menzakritikus. Jövő februárban ő is zsűrizi majd a közétkeztetőket

Fotó: a szerző

Hogy mi az az OKÉS?

Nos, néhány éve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) hirdeti meg ezt a Közétkeztetési Szakácsversenyt, a közétkeztetésben dolgozó szakácsok számára. A további neves gasztronómiai szervezetek által támogatott esemény első fordulói már tavasszal, illetve nyáron lezajlottak, a 2017-2018-as kiírás szerint a jelentkezőknek a hagyomány és a megújulás jegyében tavaszváró ételekkel kellett nevezniük, mégpedig azt vállalva, hogy a háromfogásos menüt adagonként 350 forintból kihozzák. Az évközi fordulók után a döntőt 2018 februárjában rendezik majd.

Az eseményen teljes jogú zsűritagként egy tízéves, szőke hölgy – két középiskolás zsűritag és persze a felnőtt szakemberek mellett – is árgus szemekkel figyeli majd a versenyzőket. Ő Fekete Panna, aki séf apukája mellett már apró korától elsajátíthatta a konyhai trükköket. Igaz, most még inkább lovas sportolónak készül, de a konyhában sem adnák el, ráadásul határozott véleménye van az iskolai közétkeztetésről, lévén ő is menzás egy Balaton közeli református iskolában.

Ha úgy adódik, a rendelést is fel tudja venni a kis menzakritikus. Jövő februárban ő is zsűrizi majd a közétkeztetőket

- A tálalás szerintem nagyon sokat számít. A krumplipüré csak úgy oda van hányva a tányérra, de így nem gusztusos. A hús-köret arány is fura. Az osztálytársaimmal egyébként főleg a májra, a semmilyen ízű levesekre fújjolunk, de például jól fűszerezett krumplileves lehetne többször, mert azt sokan szeretik. Nem is az ételtípusokkal van amúgy a gond, hanem az, hogy amit kapunk, nem finom. Bele szeretnék szólni a közétkeztetésbe – ha lesz rá igazán módom -, de inkább csak kisebb változtatásokat, finomításokat javasolnék.

Panna kedvence a sült csirkemell, salátával – s azt már ő is el tudja készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában