A bírság összege 15 ezer forinttól akár 5 millióig is terjedhet

2018.06.19. 14:00

Helikopterről is kutatják a parlagfüves területeket

Július elsejétől kezdődnek a parlagfűvel fertőzött területek felkutatását célzó ellenőrzések. A hatósági felderítést helikopter is segíti.

B. Kiss László

A helikopteres felderítés az elmúlt években a sokak életét megkeserítő parlagfű elleni küzdelem rendkívül hatékony eszközének bizonyult.

Forrás: shutterstock

A parlagfű elleni kötelező védekezést törvény írja elő. E szerint „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani”. A parlagfüves területek felderítését és az eljárások lefolytatását végző hatóságok célja továbbra sem a magas bírságok kiszabása, hanem az allergiás megbetegedésben szenvedő emberek érdekében a megye területén a parlagfű visszaszorítása, a pollenszórás és a magképződés lehető legnagyobb mértékben történő megakadályozása – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Sziebert Gergely, a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földhivatali főosztályának vezetője.

A képen: Sziebert Gergely
Fotó: FMH Archív

A rendelkezés betartásához egyetlen kaszálás általában nem elég. A lekaszált parlagfű képes akár tízcentisen is virágozni. A kapálás, talajforgatás során a felszínre került akár több évtizedes magvak is kikelnek, mert megőrzik csíraképességüket. Fejér megye – az országos átlaghoz képest – kevésbé fertőzött parlagfűvel. Ezt az állapotot szeretnék fenntartani, illetve javítani. Ez a kedvező helyzet nagyrészt a gazdálkodók jogkövető magatartásának, valamint a helikopteres felderítésnek köszönhető, mely az elmúlt években a parlagfű elleni küzdelem rendkívül hatékony eszközének bizonyult – tudtuk meg a főosztályvezetőtől.

A helikopteres felderítés az elmúlt években a sokak életét megkeserítő parlagfű elleni küzdelem rendkívül hatékony eszközének bizonyult.
Fotó: shutterstock

Ezáltal ugyanis olyan területek is szem elé kerültek, amelyek gépkocsival gyakorlatilag megközelíthetetlenek lettek volna. Sziebert Gergely arról tájékoztatta lapunkat, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lesz légi felderítés, melynek végrehajtását a növény- és talajvédelmi osztály (NTO), valamint a járási hivatalok földhivatali osztályának szakemberei közösen végzik majd. A felderítés alapját képező repülési terveket az előző évek tapasztalatai alapján, kockázatelemzéssel készítik, nagyobb figyelmet fordítva a veszélyeztetettebb területekre. Természetesen a területek pontos beméréséhez, valamint a bejelentésekkel kapcsolatos eljárásokhoz továbbra is szükséges a hagyományosnak mondható gépkocsis felderítés, helyszínelés, amely a munka túlnyomó többségét jelenti, és amelyet a júliustól októberig tartó időszakban a földhivatalok és az NTO munkatársai folyamatosan végeznek, hiszen a parlagfű virágzása időben nagyon elhúzódik. Gyakorlatilag az első fagyokig tart.

A jogszabály erejénél fogva minden felderített esetben bírságot kell kiszabni, melynek mértékére a jogszabályban leírt számítási módot alkalmazzák. Így a bírság mértéke minden esetben objektív. A bírságot egyébként a fertőzöttség mértéke, illetve a terület nagysága határozza meg, összege pedig 15 ezer forinttól akár 5 millióig is terjedhet. Azokban az esetekben, amikor az ügyfél nem teljesíti fizetési kötelezettségét, a behajtásról intézkednek – mondta el a főosztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában