Közmeghallgatás

2017.10.22. 08:00

Hajléktalanok, parkolás, no meg némi szövetkezeti elszámolás

Minden szükséges dokumentumot leadott az önkormányzat a Modern Városok Programmal kapcsolatban – derült ki a közmeghallgatáson, ahol az I. számú Lakásfenntartó Szövetkezet működésének kérdései is felmerültek.

Házi Péter

Sokan jöttek el a közmeghallgatásra, többségük az I. számú Lakásfenntartó Szövetkezet működésével kapcsolatos kérdésekre adott válaszokra volt kíváncsi

Fotó: Pesti Tamás

Jól áll az előkészítés

- Jogerős az építési engedély a megyei kórház új belgyógyászati tömbjére, amelynél az állam a beruházó. A 15,9 milliárd forintból megvalósuló középiskolai campus I. ütemének már zajlik az engedélyezése, a II. ütem előkészítés alatt van – Cser-Palkovics András polgármester a közmeghallgatás első részében a 2015-ben aláírt Modern Városok Program állását ismertette. Kitért a Fekete Sas Szálló felújításának és a Zichy liget belvárossal történő összekapcsolásának tervére is, ezek 2022-ig valósulhatnak meg. A „Zöld város – Fehérvár tüdeje” program esetében nemrég döntött a kormány annak egymilliárdos támogatásáról. A Modern Városok Program része a Velencei-tó környékének fejlesztése is, kerékpárutak épülnek, illetve Fehérvár szeretné a velencei ifjúsági táborát is felújítani. A multifunkciós csarnok, amint arról beszámoltunk, 14 milliárd forintból készülhet el, a börgöndi reptér fejlesztéséről pedig szintén döntés született.

Lazább házirend hajléktalanoknak?

A közmeghallgatáson megjelent ek egy része a parkolási nehézségekre, másik része a különösen a Semmelweis utca környékén randalírozó vagy a lépcsőházakban fekvő hajléktalanokról szólt. Cser-Palkovics András hangsúlyozta, senkit nem lehet akarata ellenére rávenni, hogy bemenjen a hajléktalanszállóra. Másrészt sajnos sokan nem is lennének képesek a házirendet betartani, ezért azon dolgoznak, hogy legyen egy lazább házirenddel működő szálló is a rászorulóknak.

Sokan jöttek el a közmeghallgatásra, többségük az I. számú Lakásfenntartó Szövetkezet működésével kapcsolatos kérdésekre adott válaszokra volt kíváncsi Fotós: Pesti Tamás

Lakásszövetkezet újratöltve

A közmeghallgatásra érkezettek közül a legtöbben az I. számú Lakásfenntartó Szövetkezettel kapcsolatban kívántak valós vagy vélt problémájukról szólni. A Palotai úton lakó Peresztegi Nagy Györgyné arról beszélt, lépcsőházuk 3,3 millió forintot fizet a lakásszövetkezetnek évente, ám tudomása szerint arról nem kaptak tájékoztatást, hogy milyen munkákat pontosan mennyiért végeztek el. Szabó Edit pedig azt az egyszerű kérdést tette fel, miért nem kap jogcímenkénti kimutatást a befizetéseiről?

Komjáti Mária vízivárosi házbizalmi szerint viszont igenis jól végzi a munkáját a szövetkezet, a gond inkább a tagok érdektelensége: a vízivárosi értekezletre, ahol a problémákat felvethették volna, a házukból mindössze két lakó jött el. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki Horváth Miklósné képviselőnek, hogy a városrészben számos új parkoló épül.

Többen pedig azt nehezményezték, hogy a küldött- és közösségi megbízott választásokon már eleve egy név szerepel a papíron, így szerintük nem demokratikus a megválasztásuk.

Herczeg József, a lakásfenntartó szövetkezet elnöke
Fotós: SE

Bárkivel hajlandó leülni

A közmeghallgatáson megjelent a szövetkezet új elnöke, Herczeg József, aki kiemelte, törvényesen működik a szövetkezet, gazdasági helyzetük stabil. A választás kapcsán arról beszélt, azt a nevet írják rá a papírra, aki vállalná a küldötti szerepet. A lakástulajdonos viszont más nevet is felírhat, majd lezárja a borítékot és az ügyvéd ezt dolgozza fel. Általánosságban hangsúlyozta, a közösségi megbízottak és a tagok közötti kapcsolattartás és információáramlás javítása a céljuk. Szerinte a tagoknak csak egy kisebb csoportja elégedetlen a szövetkezet munkájával. Hangsúlyozta, bárkivel hajlandó beszélgetni a problémákról, de annyit kér, hogy konkrét javaslattal érkezzenek. A lépcsőházi elszámolásról pedig úgy tudnak tájékoztatást adni, hogy ha az érdeklődő bejön a szövetkezet irodájába, ott megnézheti a tételes kimutatást.

Székesfehérvár polgármestere zárásként arról beszélt, hogy ha kell, a város kész helyet biztosítani a további egyeztetésekhez, mert azt szeretné, ha a konfliktust a konszenzus váltaná fel.

KERÉKPÁRUTAK, FÁK, KULTURÁLIS FŐVÁROS

A közmeghallgatás utáni közgyűlésen hivatalosan is megszületett a döntés, hogy Fehérvár indul az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” cím elnyeréséért, a pályázatot december 20-ig kell benyújtani és 2018 végén derül ki, ki kapja a kitüntető címet. Amint arról korábban beszámoltunk. 13kilométernyi kerékpárút épülhet a következő három évben Székesfehérváron, az ehhez szükséges döntést is meghozták a városatyák. Támogatta a közgyűlés a helyi Fidelitas „Ezer fa Fehérváron!” című kezdeményezését. Márton Roland (MSZP) szerint ez valójában már a 2018-as kampány része, hiszen ki ne támogatna egy ilyen pozitív felvetést? Bejelentette, éppen ezért, tartózkodnak a szavazástól. Horváth-Tancsa Ágnes (Jobbik) pedig arról beszélt, hogy az Országzászló tér felújítása miatt három egészséges fát vágtak ki pusztán az új térszerkezet megvalósítása érdekében. Cser-Palkovics András hangsúlyozta, van, aki a Facebookon siratja egy-két fa kivágását, de azt sehol sem említi, hogy az Alsóvárosi réten száz hektárnyi zöldterületet fásítanak, többezer fát ültetnek. Mint mondta, a közelmúltban több városi ingatlanon, 10 éves fenntartási kötelezettséggel mintegy 15 ezer facsemetét telepített a Városgondnokság. Márton Roland felvetésére pedig úgy reagált, amikor a Fekete Sas Szálló mögötti parkoló kialakítás ötlete baloldalról érkezett, a városvezetést ez nem érdekelte: mivel az ötlet jó volt, az megvalósult. Arra kérte az ellenzéket, ne vegyék el a fiatalok kedvét a közösségi ügyektől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában