Káros füstfelhők

2018.07.17. 14:00

Cigizés a játszótereken, eldobott csikkek? – Székesfehérváron is elkeserítő a helyzet

Egyre több cigarettacsikket hajítanak el Székesfehérváron, és még mindig rendszeresen dohányoznak a felnőttek a játszótereknél, fittyet hányva az írott és íratlan szabályokra. Érdekli ezeket az embereket a gyerekek egészsége?

S. Töttő Rita

Forrás: Pixabay

Végre elmondhatjuk, hogy többéves hagyománya van Magyarországon is a nemdohányzók védelmének. A közterületeken, munkahelyeken és a vendéglátóhelyek java részében szigorú szabályok szerint lehet csak rágyújtani, ám még mindig akadnak helyek, ahol fittyet hánynak az írott és íratlan szabályokra egyaránt. A játszóterek ilyen érzékeny „gócpontok”, amelyeket akkor is illik és kötelező elkerülni cigarettával a kézben, ha konkrétan nincs kitéve a tiltó tábla. Mégis egyes, játszótér mentén cigarettázók olyan lazán veszik semmibe a gyerekeket és úgy általában a másik embert, hogy az már vérlázító. Persze messzire vezet ez, mert aki játszótéren, annak szélén szívja a cigarettát, azt nyilvánvalóan sem a saját, sem a mások gyerekének egészsége nem érdekli. És akkor még az eldobott csikkekről nem is beszéltünk, melyek ezrével hemzsegnek a földön és szívódik be méregtartalmuk a földbe – nem csak a játszótereknél.

És noha úton-útfélen látjuk, ahogy füstölög az emberek kezében a rudacska, azért a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mégiscsak a nemdohányzók vannak többségben. Ergo a többség szívja a kisebbség szokásának rákkeltő végtermékét. A statisztika azt saccolja, hogy a felnőtt magyar lakosság több mint negyede dohányzik: a nőknek valamivel több mint ötöde, a férfiaknak a harmada.

A dohányzóknak illene legalább a gyermekek egészségét figyelembe venni
Fotó: Pixabay

Megkérdeztük a Városgondnokságot, mi a tapasztalatuk az eldobott csikkekkel kapcsolatban. A válasz elkeserítő:

– A tapasztalat az, hogy egyre több a szemeteseken kívül eldobott cigarettacsikk. A belvárosi takarítás keretében van egy úgynevezett külső járat, amely a Várkörút – Budai út – Palotai út – Rózsa liget – Zichy liget útvonalon halad körbe a hét minden napján. Itt jellemzően, főleg a buszvárókból, valamint a ligetekben kihelyezett padok alatti részekről naponta fél kuka mennyiségben gyűjt össze a kollégánk csak csikkből. További jellemző jelenség, hogy a nagy csikktartó tálcás szemeteseink körül rengeteg az eldobott cigaretta, a tálca viszont sokszor üres. Nagyon erősen szennyezettek ilyen szempontból még a lámpás közlekedési csomópontok szigetei is, amelyeket időszakosan, kézi erővel tudunk csak takarítani, ezért hosszabb ideig gyűlik rajtuk a hulladék, de általában ennek java része is csikk. A seprőgépeink, amelyek a kiemelt útszegélyeket tisztítják, jellemzően kavics, por, faháncs és lehullott levél összetételű hulladékot sepernek be, de a konténerekbe való átürítéskor látszik, hogy ezek is tele vannak cigarettacsikkel. A rendezvények közbeni takarításnak is fontos részét képezi a csikkezés, a szemetesek ürítése mellett – sorolta Bozai István városgondnok, aki így foglalta össze a városi tapasztalatokat: a közterületi hulladéknak jelentős részét teszik ki a cigarettacsikkek, természetesen ezt külön meghatározni nehéz lenne, de biztos, hogy évente több tíz köbméterre tehető a begyűjtött csikkek mennyisége. Elképesztő mennyiség – melyeknek elszívott része pedig időzített bombaként ott ketyeg az emberek tüdejében. A gyerekekében is, akik viszont biztosan nem kértek belőle.

A szabályok értelmében

• A nemdohányzók védelméről szóló törvény rendelkezéseinek értelmében tilos a dohányzás közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben, tömegközlekedési eszközökön, aluljárókban, játszótereken, vasútállomásokon, autóbusz-állomásokon, buszmegállókban, illetve ezek 5 méteres körzetén belül.

• Az általános rendelkezéseken túl a helyi önkormányzatok önkormányzati rendeletben további korlátozásokat vezethetnek be, illetve kijelölhetnek nemdohányzó közterületeket.

• A rendelkezések betartását a járási hivatalok munkatársai ellenőrzik. Rajtuk kívül a dohányzási tilalmakat megszegőkkel szemben, az önkormányzati rendeletben foglaltakra figyelemmel felléphetnek a közterület-felügyelők is.

• Azt, aki tömegközlekedési eszközön sérti meg a dohányzási tilalmat, a gépjárművezető, illetve a jegyellenőr felszólítja a jogsértés megszüntetésére, illetve le is szállíthatja a jogsértő utast.

• Ugyanezek a szabályok, korlátozások érvényesek az elektronikus cigarettára is.

• A tiltott helyen való dohányzás büntetése lehet helyszíni bírság, melynek összege 30000 forintig terjedhet, illetve egészségvédelmi bírság, aminek összege 20–50 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában