A demonstrálók zászlókon, táblákon üzentek

2024.07.10. 20:40

Tüntetés a Vasvári becsületéért az Országalmánál (galéria, videó!)

Bár hétfőn új igazgatót neveztek ki a Vasvári Pál Gimnázium élére, az indulatok nem csitultak Székesfehérváron. A közel egy hete kirobbant ügy miatt szerdán pár százan jelen voltak a Városház tér sarkán szervezett tüntetésen. Zászlókon, táblákon és molinókon üzentek a Székesfehérvári Tankerületi Központnak és egyben kiálltak korábbi igazgatójuk, Horváth József alkalmassága mellett.

Kecskés Zoltán

Tüntetés a Vasvári becsületéért, kiállás Horváth József igazgató mellett.

Fotó: Fehér Gábor

Mint ismert, a mindenkori vasváris közösség megdöbbenéssel fogadta múlt hét elején az államtitkár azon döntését, miszerint szeretett igazgatójuk pályázata nem nyert támogatást, miközben más pályázó nem volt. Később aztán az illetékes tankerület sajtómegkeresésre indoklásul azt a választ adta, hogy  több szakmai kifogás is felmerült az iskola vezetőjének munkájával kapcsolatban. Később maga az érintett, Horváth József igazgató megtörve a csendet, nyílt levelében megköszönte a kiállást, de azt kérte, ügye „ne szítson indulatokat, és főképp ne terelődjön politikai síkra”. Levelében arról is szólt, hogy tanári pályája hátralévő néhány évében továbbra is a Vasvári Gimnáziumban kíván szolgálni és hogy tapasztalatával azon lesz, hogy segítséget nyújtson iskolájának! (Levele a szerdai tüntetésen is elhangzott.)

Tüntetés az Országalmánál Székesfehérvár belvárosában.
Tüntetés: több százan demonstráltak az Országalmánál.
Fotó: Fehér Gábor

Időközben aztán, hétfőn kiderült, hogy megszületett a döntés a Vasvári Pál Gimnázium új vezetőjéről is. A Székesfehérvári Tankerületi Központ arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a pedagógusok egyhangúlag Havranek Mária munkaközösség-vezető egy évre történő kinevezését kérték a fenntartótól, melyet a tankerület elfogadott, sőt a kinevezés is megtörtént. A döntésre reagálva a volt vasváris diák, Horváth Bence aki egyébként többedmagával petíciót indított és a tüntetést is szervezett Horváth József visszahelyezéséért – Facebook-bejegyzésében keményen bírálta az illetékes tankerületet, hogy az általuk kiadott közlemény elferdítette a helyzetet és hogy a tüntetésen elmondják az igazságot.

Tüntetés a Városház téren

Az Országalmánál tartott eseményen néhány száz tüntető követelte a tankerületi igazgató lemondását, miután a jelenlegi igazgató, a diákönkormányzat és a szülők levelének felolvasása után a tantestület nyilatkozatát is tolmácsolták, amelyben a pedagógusok elmesélik, hogy nem ők akarták az igazgatóváltást, hanem az egy ultimátum következménye, amelyet a tankerületi igazgató adott egy néhány perces találkozó alkalmával Horváth Józsefnek és egyik helyettesének. Mint elhangzott, „vagy másnapra megneveznek egy jelöltet a tantestületből, vagy a felsőbb hatalom nevez ki egy külső megbízott igazgatót, így július 3-án, azaz a nyári szabadság első napján a tantestület rendkívüli értekezletet tartott. Fenyegetve éreztük magunkat, ezért e kényszerítés hatására, igazgató úr javaslatára jelöltük ki tantestületünk egyik megbecsült tagját, Havranek Máriát, aki könnyek között vállalta, hogy az ismeretlen helyzetben belép a vezetésbe, és dolgozik a Vasvári értékek megőrzésén, ha igazgató urat ellehetetlenítik."

A tüntetés végig békés mederben folyt, nem történt atrocitás. Végül Horváth Bence főszervező beszédében kérést fogalmazott meg Székesfehérvár képviselőihez és a városvezetőhöz, Cser-Palkovics Andráshoz, mint mondta, „tegyenek meg mindent tőlük telhetőt, hogy még egyszer ilyen ne fordulhasson elő se a Vasvárival, sem pedig a város másik iskolájával." 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában