Nemes nedűk és a Mulatós köz

2024.04.14. 20:43

Városi és térségi borverseny Enyingen

Az Öreghegyi Borbarát Klub, a mezőföldi település önkormányzatának támogatásával, szombaton rendezte meg idei városi és térségi (nemzetközi) borversenyét. A borbírálat a Vas Gereben Művelődési Házban zajlott, az eredményhirdetés a szőlőhegyen, a Mulatós köz végén levő pincénél, nevezetesen a klubelnök, Fodor István terciáján.

V. Varga József

Borminták a művelődési házban

Fotó: Fodorné Éva

A megmérettetésre a gazdák 13 településről (Balatonaliga, Dég, Enying, Lajoskomárom, Lepsény, Marosvásárhely, Mezőkomárom, Mezőszilas, Sárbogárd, Simontornya, Soponya, Söréd és Tác) 89 bormintát neveztek. A 12 zsűritag, négyes bontásban, három asztalnál végezte a munkáját, az ítészek elnökeként Győrfi Károly, a Kelet-Balatoni Borlovagrend (Balatonkenese) alapító elnök-nagymestere ténykedett. A végelszámolásnál összességében 27 nemes nedű érdemelt arany, 39 ezüst és 18 bronz minősítést, 5 bor dicséretet kapott. Gazdára találtak a nagy aranyak is.

Térség: a fehérborok között Pallag Mihály olaszrizlingjének, a vörösborok versenyében Vonya István otellójának, a rozéborokat tekintve az Aligai Horváth Pincészet kékfrankos-merlot rozéjának dukált a legmagasabb elismerés.

Eredményhirdetés a szőlőhegyen: 5 nagy arany, 27 arany minősítés
Fotó: Fodorné Éva

Enying: a helyiek versenyében a legjobb fehérbor címet Nagy Márió olaszrizlingje érdemelte ki, míg a vörösborok között Zsargó Gábor otelló bora vitte a prímet. A város különdíját ugyancsak Nagy Márió olaszrizlingje kapta.

Az eredményhirdetéskor átadott díszes kancsókat és plaketteket Kató Balázs enyingi fazekas, keramikus készítette, a helyi különdíjas bornak Molnár Gábor ajánlotta fel festményét.

Amint megtudtuk: az enyingi szőlőhegy – Öreghegy – jellemzője az olaszrizling, de a cabernet sauvignon, a kékfrankos, a rajnai rizling, a zweigelt sem marad el a sorban.

Munkában a tekintetes zsűri
Fotó: Fodorné Éva

– A kedvezőtlen időjárás és az előforduló betegségek miatt tavaly kevés szőlő termett, ennek ellenére szép borokat tudtunk bírálni – jegyezte meg a többi között értékelésében Győrfi Károly, a zsűri elnöke.

Az ízletes ebédet a borbarát klub és az enyingi Rozmaring Nyugdíjasklub hölgytagjai készítették. A nap zenés mulatsággal folytatódott.

GYÜMÖLCSTŐL A PÁLINKÁIG

Az Enyingi Borkedvelők Rendje (a másik városi „boros” szervezet) a pálinka jegyében szervezett pénteken interaktív előadást a művelődési házban. A gyümölcs kezeléséről, a cefrézésről, a főzési eljárásokról, a hibák felismeréséről (kóstolással), valamint a tárolásról és a palackozásról Győrfi Bertalan okleveles pálinka főzőmester és pálinkabíráló, a sólyi Szent István Pálinka Lovagrend alapítója, a Szent Korona Pálinka Lovagrend elnök-nagymestere beszélt hallgatóságának. Az alkalmon a mintákat korlátozott számban együtt meg is vizsgálták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában