Alapítók napja Hercegfalván

2024.04.04. 18:30

Ünnepi szentmise, műsoros est, verses délután és sváb bál

A községet Dréta Antal zirci apát kezdeményezésére hozták létre, alapításának védnöke és támogatója Habsburg József nádor volt. Az új települést az 1811. április 9-én Előszálláson megtartott úriszék József nádor tiszteletére Hercegfalvának nevezte el.

V. Varga József

József nádor (Habsburg József) mellszobra Mezőfalván

Fotó: FMH Archív

Hercegfalva–Mezőfalva alapítását köszöntik április második hetében a József nádor-napok programjain a településen. Az Alapítók napján, április 9-én, kedden az ünnepi szentmise 16 órakor kezdődik a Magyarok Nagyasszonya katolikus templomban. Megkoszorúzzák az alapítók szobrait és emléktábláit. A műsoros est 17.30-kor a Kiss Kálmán Művelődési Házban veszi kezdetét, melyen közreműködik a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Táncegyüttes és a Mezőfalva Néptáncegyüttes. Utána Kiss Péter harmonikaművész világkörüli utazásra indul hangszerével.

A települést 1811-ben Dréta Antal zirci apát kezdeményezésére alapították
Fotó: FMH Archív

Olasz szívvel, magyar ízzel – Farkas Erik színművész ezzel a címmel tart zenés műsort április 10-én, szerdán 18 órától, zongorán Liszkai Lukács kíséri. A költészet napi verses délutánnak április 11-én 17 órától ugyancsak a művelődési ház ad otthont. Az alkalmon fellép a Hantosi Férfi Dalárda.

A József nádor-napok német nemzetiségi esttel és bállal zárulnak április 13-án, szombaton a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat bábáskodása mellett. A csoportok 17.30-kor a Piac téren gyülekeznek, és élő zenei kísérettel vonulnak az általános iskola tornaterméhez. A 18 órakor kezdődő kulturális programban fellép a vecsési Rosmarein Táncegyesület, a györkönyi Pincehelyi Cimborák, a mezőfalvi Wildrosen Női Kar – harmonikán kísér Tillmann József –, a Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7.a osztályának nemzetiségi tánccsoportja, valamint a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Táncegyüttes. A vacsorát követően, a 20 órától kezdődő sváb bálon a Flott zenekar húzza a talpalávalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában