Ásatások

2024.04.10. 08:00

Több száz feltárt sírt rejt Csákberény-Orondpuszta

Avarok a magyaroknak elnevezéssel indított háromrészes előadássorozatot a Fejér Megyei Múzeumegyesület, amelynek második alkalmát tartották április 9-én, kedden a Szent István Király Múzeum Országzászló téri kiállítóhelyén.

Déri Brenda

Szücsi Frigyes régész-történész

Fotó: FMH-archív (Fehér Gábor)

Az előadó Szücsi Frigyes most először foglalta össze a Csákberény-Orondpusztán elhelyezkedő temetőrészlet ásatásának eredményeit és jelentőségét az avar kor kutatásában. Mint mondta 1935 volt az az év, amikor leletekre bukkantak a területen, majd egy évvel később a régészek elkezdtek ásatásokat végezni. Ezt követően igen sűrűn váltakozott, hogy ki irányította a feltárást, de még ennek ellenére is 1936-ra 256 sírt tártak fel. 

A régész-történész 2019-ben került be a projektbe, amikor az ásatások újraindításánál ő maga is részt vett a kutatásban. 2021-ben aztán az érintett területtől alig 1 kilométerre újabb temetőre bukkantak. 

E két feltárt területrészen rengeteg 6-7. századi sírra és tárgyakra bukkantak, de mindezekről, illetve a további részletekről egy későbbi cikkben írunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában