Ezer csemete kertje

2024.04.11. 12:20

Negyven faj fiatal növény került az esőkertbe Székesfehérváron (videó, galéria)

Egy hárommilliós támogatásnak, összefogásnak és társadalmi munkának köszönhetően fiatal növényekkel telt meg a Törökudvarban a város és egyben az ország első esőkertje. A Grundfos adta hozzá az anyagi forrást, a városgondnokság pedig a munkát és a szakértelmet.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Elkészültek az előkészítő munkák az elmúlt héten, így elkezdődhetett az ültetés a város első esőkertjében. A környező épületek esővizét használja majd a kert, melyben ezer növény burjánzik és virágzik majd a Törökudvarban. Ha minden növény a helyére kerül, már akkor is látványos lesz a szakemberek szerint, de várhatóan egy két év múlva láthatjuk teljes pompájában ezt a területet. 

– Nem csak Fehérváron, hanem Magyarországon is ez lesz az első ilyen esőkert, a Greencity keretében, nem véletlen, hogy akkreditálni is fogják ezt a projektet. Az ötlet a Grundfos és a városgondnokság, valamint a városházi környezetvédelmi, klímavédelmi kérdésekkel foglalkozó szakemberek együttműködéséből alakult ki és az is az ötlet része volt, hogy ha lehet, akkor ezt a bevárosban alakítsuk ki, márpedig a Törökudvarban tényleg nagyon jó helyszínt sikerült ehhez biztosítani. Azt gondolom, hogy kuriózum lesz, de bízom abban, hogy a város több pontján is kialakulnak majd ilyenek, hol civil összefogással, hol egy társasháznál, de lehet vállalatoknál is és ehhez akár az önkormányzat is fog majd akár pályázati segítséget nyújtani.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A szakmai munkát a városgondnokság végzi, míg a szivattyúkkal foglalkozó nagyvállalat az, aki ennek az egésznek a finanszírozását vállalta. A hárommillió forintos esőkerthez szükséges anyagi eszközökön túl, társadalmi munkát is vállalt a Grundfos, méghozzá az ültetés során.

– Ez egy nagyon szép megmozdulás itt Székesfehérváron. Két okból is részt veszünk ebben. Egyrészt ennek a nevezetességnek a szebbé tétele miatt, másrészt ez vízzel kapcsolatos, márpedig mi egy szivattyúgyártó cég vagyunk, így ez nekünk nagyon fontos. Magát a kertet kertészek tervezték, így ezen a napon mi segédmunkás minőségben vagyunk jelen – fogalmazott Udvar Csaba, a támogató cég vezetője.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A városgondnokság munkatársai ládaszám hordták a legkülönbözőbb növényeket, melyeket aztán körkörösen helyeztek el végleges helyükre. 

– Ez egy nagyon dús biodiverz évelőkert lesz, melynek kialakítása során igyekeztünk alkalmazkodni a terepviszonyokhoz és a csapadékhoz. Úgy struktúráltuk a növényeket, hogy a kör közepén vannak azok a fajok, fajták, amik jól bírják a sok vizet, és belülről kifelé haladva egyre inkább szárazságtűrő növényeket teszünk, figyelve mind a 40 faj és fajta ökológiai igényét. A belváros üde színfoltja lehet majd ez a kert itt a Törökudvarban, ahol fás szárú növényeket nem lehet ültetni. Ugyanakkor azt kérem mindenkitől, hogy csodálja ezeket a növényeket, de vigyázzon is a kertre – mondta az ültetést irányító szakember, Csete Gábor.

Az ültetés április 11-én, reggel nyolckor kezdődött, valóságos tömegben, ugyanis a városgondnokság munkatársain túl a támogató cég csapata és a városvezetés is kivette a részét a munkából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában