Az első nagyszabású tanácskozás

2024.04.09. 14:00

Gyermekvédelmi konferenciát tartott a megyei rendőrség és az Alba Bástya Családsegítő Központ (galéria)

A mostani az első alkalma volt annak, hogy egy olyan gyermekvédelmi konferenciát tartottak a megyeszékhelyen, ahol az összes érintett jelen volt, akik a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai, illetve a gyermekek sorsáról dönthetnek.

Déri Brenda

A konferencián beszédet mondott Szabó Vendel, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, valamint Cser-Palkovics András polgármester

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztálya az Alba Bástya Családsegítő Központtal együttműködve először szervezte meg azt a nagyszabású gyermekvédelmi konferenciát, amelyet április 9-én Székesfehérváron tartottak.

A gyermekbántalmazás megelőzése és a jogi megoldások keresése elnevezésű gyermekvédelmi konferenciának az Alba Bástya Családsegítő Központ biztosított helyszínt, ahol a megyei rendőrség képviseletében Szabó Vendel rendőr ezredes rendőrségi főtanácsos, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, a város részéről pedig Cser-Palkovics András polgármester, a konferencia támogatója köszöntötte a jelenlévőket.

A megyei rendőrség vezetője beszédében kifejtette, hogy a rendőrség, valamint azok a hatóságok, akik a gyermekvédelemmel foglalkoznak mindig kiemelten kezelték a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményeket és ez az elmúlt időszakban sem volt másképp. Rengeteg tréningen, képzésen és érzékenyítésen vettek részt a munkatársak.

Szabó Vendel rendőr ezredes rendőrségi főtanácsos, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője
Fotó: Fehér Gábor / FMH

– Annak érdekében, hogy jobbítsuk a jelenlegi helyzetet és megoldásokat találjunk a problémákra éppen ilyen szakmai konferenciákra van szükség, ahol az érintettek összegyűlhetnek és tanácskozhatnak. A rendőrség részéről nemrég elindult egy, a Mátrix Projekthez hasonló kezdeményezés csak a gyermekvédelemre kihelyezve. Ennek kidolgozása jelenleg is folyamatban van és biztosan a részét képzi, hogy központosítjuk azoknak a büntetőeljárásoknak a lefolytatását, amelyek a gyermekvédelem területére tartoznak – hangzott el Szabó Vendeltől.

A megyei rendőrség mellett az önkormányzat is azon dolgozik, hogy mielőbb gyakorlati megoldások szülessenek. Cser-Palkovics András polgármester ezzel kapcsolatban a konferencián elmondta: arra kérték a városban működő gyermekvédelemmel foglalkozó szervezeteket, hogy állítsanak össze az önkormányzatnak olyan intézkedés csomagokat, amelyekben javaslatot tesznek arra, hogy mit tehet az önkormányzat.

– A gyermekvédelmet érintő ügyeket és az abban dolgozó szakemberek munkáját minden esetben kiemelten kell kezelni. Fontos, hogy a szakember tudják, az elmúlt időszak történései nem az ő kudarcuk. A javaslatcsomagok, amelyet a szervezetektől kértünk többek között erre, a szakemberek megbecsülésének módjára is kiterjednek. A részleteket pedig hamarosan bejelentjük, amelyekről várhatóan április végén dönt a közgyűlés.

A nyitóbeszédek után szekcióülésekkel folytatódott a konferencia, ahol a résztvevők előadásokat hallhattak, valamint megoszthatták egymással a tapasztalataikat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában