A vasak szerelmesei randevúztak

2024.04.14. 19:53

Fekete Sas veterán és motoros börze Polgárdiban (galéria)

A régi motorosok már nagyon várták a tavaszt. Bár inkább a vasárnapi börzére jobban illene a kora nyári titulus. Hovatovább árnyékban 20–22 fok! Polgárdi kapujában, a 7-es főút melletti benzinkútnál – a körforgalomnál – még a parkolókban is portékáikat kínálták az árusok.

V. Varga József

Hárman a Fekete Sasok közül. Mellényükön az ismert Color: Árpi (b), Zoli és Laci

Fotó: V. Varga József

Mire a fő szervezők sátrához eljutok – hiszen parkolót csak jóval távolabb, valahol a mezőn találtam – számos ismerős megkiabál. „Munkában a krónikás?!” – firtatják, s egyszersmind szögezik le egy szuszra. „Tesszük a dolgunkat, erre szegődtünk…” – parolázok feszt a kislángi, lajoskomáromi, sárbogárdi urakkal, váltok könnyed puszit a rég nem látott hölgyekkel.

Sokan megfutottak most is a polgárdi Fekete Sas Motoros Nemzetség szezonnyitó veterán és motoros börzéjére. Mi szem-szájnak ingere – motorok, autók, alkatrészek mindenfelé széles e határban.

– Jóval száz fölötti a standok száma – újságolja büszkén az egyik fő szervező, Horváth Péter. – Szakmai berkekből való az információ: az ország három legjobb börzéje között ott vagyunk mi is! Egyik barátunk még Heves vármegyéből is a polgárdi börzét részesítette előnyben.

Oláh Jánosék Seregélyesről jöttek, úgy mondja, kedves Ladájához keresett és talált is pár apróságot, de a gyerekeknek is jutott vásárfia. A kőszárhegyi Takács István szerint a polgárdi börze már igazi családi programmá nőtte ki magát.

Nem véletlenül! Hiszen, amerre nézünk, vasak és alkatrészek eldorádója; számos kuriózum; lángos, kóla és fagyi; könyvek, archív autós, motoros szaklapok; régiségek, kis autó makettek! Csak kapkodjuk a fejünket.

Fekete Sanyi bá, a legöregebb Fekete Sas, most különféle motoralkatrészeket hozott a börzére. Nézem a kütyüket, mintha értenék hozzá. (Pedig nem.) Fúrt és hónolt henger – áll a felirat az egyik alkalmatosságra tűzve, jelentsen az bármit is.

– Még a vezetőség nem határozott, de úgy tűnik, hogy a nyári börzénket kötjük össze a hagyományos P20-as és P21-es Pannónia márkatalálkozóval – közli a nyolcvan esztendős férfiú. Az Isten éltesse!

A mezőszilasi illetőségű Kutasi József 1973-as évjáratú Ural M66-osát többen nézegetik; s sokan veszik körül ugyancsak a székesfehérvári Spang Tibor háborús, oldalkocsis Zündappját. A régiséggyűjtő Krizsanyik István az első nagyüzemi permetezőgépek egyik doyenjét mutatja. Gyártási éve 1958, csupán száz darabos széria készült belőle, ami hozzákerült, a 038-as számot viseli.

– Tavaszi veterán és motoros börzénket – ahogy eddig, úgy idén is – a nyári és az őszi követi majd, és megvan már a Fekete Sas Party névre hallgató nemzetközi motorostalálkozónk és rockfesztiválunk időpontja is. Az attrakció július 12. és 14. között zúz majd ezerrel Polgárdiban – köszönünk el egymástól Horváth Péterrel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában