Arcanum

2024.04.26. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Déri Brenda

Már akkor aranyat ért a móri bor

50 évvel ezelőtt tartották azt a megyei borversenyt Velencén, amelyen 11 aranyérmet és hat ezüstérmet nyertek el a Móri Állami Gazdaság borai, sőt több móri bor is továbbmenetelt az országos döntőbe.

„A bíráló bizottság tizenkilenc bormintát javasolt az országos borversenyre: a Móri Állami Gazdaság, a móri Kossuth Termelőszövetkezet, a Borforgalmi Vállalat, az Ültetvénytervező Vállalat és az etyeki célgazdaság borait, valamint Avar Ferenc móri egyéni bortermelő borait” – olvasható akkori Hírlapunkban. 


Nem volt övé a föld, mégis sajátjaként rendelkezett vele

60 évvel ezelőtti lapszámunkban egy mai fejjel érdekes beszélgetésnek lehetett tanúja újságírónk, aki a következőket írta: 

„A Kisbér felé haladó vonaton ülünk. Székesfehérvár és Moha területei itt találkoznak, nem tudni melyik föld hová tartozik. Egy férfi feláll a szomszédos ülőhelyről és két aszszony közül az egyiket az ablakhoz szólítja. Ujjával az üvegen túl látható tájra mutat. — Nézze, az ott az én földem. Jobban mondva nem csupán az enyém, hanem többünké. Az enyém, és három testvéremé. Látja? Hozzá sem nyúltunk és mégis fel van szántva. Valaki felszántatta. A mi engedélyünk nem is kellett”.

Vajon ma is van még ilyen vagy egyből rendőrség és feljelentés?


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában