Nélkülük lehetetlen

2024.04.10. 14:00

A városüzemeltetés, a városfenntartás volt a középpontban Székesfehérváron (galéria, videó)

A tavalyi hagyományteremtő céllal elindult kezdeményezés második napján a városüzemeltetés, a városfenntartás, illetve a turisztika volt a középpontban. A városháza dísztermében tartott konferencián három olyan cég mutatkozott be, amely másfél évtizede dolgozik a százezres város fejlődéséért.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Április 10-én tartották a "Tele értékekkel - Székesfehérvár szolgálatában" című közszolgálati konferenciát a városházán. Az első ilyen rendezvény tavaly volt, és idén három születésnapost, három éppen 15 éves városi céget mutattak be. A Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft., és a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. vezetője állt a meghívottak elé, hogy beszéljenek a társaságukról, illetve a munkájukról, múltjukról, jelenükről és persze jövőjükről.

Alvállalkozók, régi partnerek, a három cég jelenlegi és régebbi, akár nyugalmazott kollégái kaptak meghívást a közszolgálati konferenciára, de jelen volt több jelenleg is turizmust és idegenforgalmat tanuló középiskolás is.

Emberek, akik nem automaták

A díszteremben tartott konferenciát a város vezetője nyitotta meg

– Ha valami működik, akkor mindenki azt gondolja, hogy ez magától működik. Ha van valami gond, azonnal keresik a felelősöket. Fontos, hogy észre vegyük azoknak a munkáját, akik tesznek ezért a városért, sőt nem csak észre venni kell őket, hanem köszönetet is kell nekik mondani. Volt a közösségi oldalon valaki, aki ezt a köszönetet nem értette, mert mint mondja: "A szóban forgó emberek mindegyike csak munkáját végzi, azért meg megkapták a fizetésüket. A bank automatának sem mondunk köszönetet, mert kiadta a pénzt". Ez egy elég szörnyű világlátásra vall. Szerintem, ha valaki elvégzi a munkáját, akkor azért nem csak az a köszönet, hogy megkapja a fizetését, hanem gratulálunk, a másik munkáját elismerjük, odafigyelünk, mert emberek vagyunk, így a közösség és az emberi kapcsolatok a legfontosabbak – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Dolgozók és gépek százai

Miközben a város és a felsorolt cégek vezetői, partnerei, meghívott vendégei a konferencián vettek részt, addig a Városgondnokság traktorai, fűnyírói, elektromos autói, temetői járatai betöltötték a városháza előtti teret, a járókelők, különösen a kisgyermekek legnagyobb örömére.

– A közterület üzemeltetés nagyon fontos terület és ezeknek a látványos gépeit vonultattuk fel a városháza előtt, de csak délután egyig, ugyanis ennek a 32 gépnek vissza kell menni dolgozni, hiszen éppen a munka dandárjában vagyunk. A köztéri kiállításnak az is a különlegessége, hogy mivel több telephelyen tartjuk ezeket az eszközöket, járműveket, ezért így egyben mi sem nagyon látjuk őket. Fontos kiemelnem azt is, hogy ezek a célgépek a ma kapható legmodernebb eszközök. A Szent Vendelen is van telephelyünk, a Berényi úton van a parkfenntartás. Emellett a Mura utcában bérelünk egy nagy telephelyet és ott van még a Tobak utcában a volt Bőrgyár területe, de utóbbi helyett szeretnénk keresni egy másik helyszínt a várossal közösen –  mondta Bozai István, a városgondnokság vezetője.

A bemutatkozó konferencián kiderült, hogy még 1990-ben alakult a városgondnokság nevű intézmény, és ez alakult át 2009-ben gazdasági társasággá. Tizenöt éve, a Kft. indulásakor 4 jármű és 84 alkalmazott dolgozott a város közterületein. Most 160 jármű és 550 a munkavállalói létszám, de intenzív toborzó kampányban vannak, így további emberek csatlakozására is számítanak a városgondnokságon.

Egyre fejlődik a város és annak turizmusa

A Székesfehérvári Turisztikai Kft. tevékenységéről a társaság ügyvezetője számolt be a konferencia hallgatóságának.

– Nagy öröm számunkra ez a lehetőség, hiszen sokan nem is tudják, hogy mivel foglalkozunk. Kicsit megpróbálunk rávilágítani arra, hogy a városfejlesztés milyen kapcsolatban áll a turizmussal, hogy milyen lehetőségeket ad számunkra, és milyen hatással vannak a turisztikai helyzet alakulására. A városgondnoksághoz hasonlóan mi is 15 évesek vagyunk, és érdemes végighaladni az elmúlt időszakon, mert így láthatóvá válik, hogy hogyan fejlődött a szervezetünk, a város turizmusa, hogy milyen alapokra tudtunk építkezni, és, hogy hogyan tudtuk az új fejlesztésesek beépíteni a munkánkba – mondta Szegő Krisztina, a Turisztikai Kft ügyvezetője, aki előadása során bemutatta azokat a szervezeti egységeket is, amelyekkel együtt látnak el különböző feladatokat.

Guti Péter, a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője korábban és a közelmúltban épült középületek születéséről, a társaság jelenlegi helyzetéről beszélt. Oktatási intézmények, látványos műszaki megoldások és természetesen a sportlétesítmények sem maradhattak ki a sorból.

Az egész napos rendezvénynek délutáni elemei is voltak, közülük néhány meglehetősen látványos volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában