Kéken, fényben

2024.03.28. 16:30

Vidám hangulatban telt az autizmus világnapja Székesfehérváron (galéria)

Régi és új tagok, és a szeretett szakember gárda közösen ünnepelte az autizmus világnapját az Auti Klubban. Előbb kék lufik, majd a zene hatására kezek röppentek a magasba, és persze nem maradt el a sütizés sem, sokan repetáztak is, és nem csak a kékből.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A Fehérvár Travel felajánlotta egykori irodaépületét az Autista Klubnak, bízva abban, hogy a megfelelő helyszín és a nevelők elhivatottsága kialakíthat egy olyan helyet, ahol az autista fiatalok megtalálják mások társaságát, így szerezve gazdag élményeket. A terv bevált, évek óta töretlen lendülettel és egyre bővülő tagsággal működik a klub, melynek tagjai még a covid idején sem széledtek szét.

–Az autizmus világnapja alkalmából szerettük volna egy nyílt napot tartani itt a klubban, hogy minél többen bepillanthassanak az autisták életébe, kicsit az érzékenyítés irányába haladva. Fontos lenne, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet, velük is lehet együtt beszélgetni, sőt szórakozni is akár–mondta Plánki Krisztina klubvezető.

Fotó: Autiklub

Az autizmus színe a kék, így kék lufik tucatjai röpködtek az ünnepi délutánon, a Prohászka úti klubban, de nem csak ez lett kék március 27-én, hanem a sütemény is, ugyanis a közös sütés során ilyen színű finomság készült. Volt még kék élményfestés, és örömzenélés is, utóbbiról mindig Kaifis Szabolcs tanár úr gondoskodik, bevonva a zenekarba mindenkit, akit lehet és persze, aki akar zenélni vagy énekelni.

A végén aztán beszélgetésbe fordult a buli, és volt miről, ugyanis sok új tag van, így még a szokásosnál is több mondanivaló.

–Vannak újak, sőt, azt látom, hogy folyamatos a jelentkezés, szinte kéthavonta jön egy-két ember. Van, aki ritkán jár, más minden alkalommal megjelenik. Az újak érkezését a nevelők kicsit mindig előkészítik, így felkészülten fogadják őket. Még sosem volt olyan, hogy valaki azért nem jött volna el hozzánk újra, mert nem volt kedvező a fogadtatása–mondta a klubvezető.

 

A teljes létszám jelenleg 20 fő, de a legtöbb találkozó alkalmával csak 10-12 fő szokott megjelenni a klubban, ahol két nevelő teszi tartalmassá a közösen eltöltött időt. A tagok között van olyan, akit úgy hoznak autóval és van aki vonattal, illetve tömegközlekedéssel jár a klubba, hogy jókedvű órákat töltsön el a jól megszokott baráti társaságban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában