Hagyományteremtő szándék

2024.03.13. 14:12

Újra életre keltették a Kodolányi napot!

Hagyományteremtő szándékkal első alkalommal került megrendezésre a szerdai napon tartott Kodolányi nap, amely a Kodolányi János Egyetem névadójának Kodolányi János születésének 125. évfordulójára emlékszik.

Déri Brenda

Fotó: Simon Erika / ÖKK

A megemlékező ünnepséget Vizi László Tamás megbízott rektor nyitotta meg beszédével, amelyben legfőképp a hagyományteremtés fontosságáról beszélt. Mint mondta minden közösségnek meg van a maga hagyományteremtő törekvése.

– Ez elsősorban azért fontos, mert ezekből a hagyományokból táplálkozunk, ezekre emlékezhetünk és ezekből építhetjük a jövőt. A Kodolányi János Egyetem és a Kodolányi János Gimnázium közössége mára már több tízezer embert számlál. Egy olyan közösség, amelyet összeköt a kodolányis lét, múlt és jövő. Ennek a szellemében szeretnénk újra életre kelteni a Kodolányi napot minden év március 13-án, hogy névadónkat köszöntsük és tisztelegjünk emléke előtt – fogalmazott a rektor.

Az ünnepségen részt vett és megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes-államtitkár is, aki úgy hivatkozott Kodolányi Jánosra, mint a magyar irodalom kiemelkedő alakjára, a nemzet megmentése iránt elkötelezett patriótára, aki írásaiban sokat foglalkozott a nemzet megmaradásának kérdéseivel.

– Kodolányi aggódott a magyarságért, hogy képesek leszünk e helytállni a nehéz körülmények között. Hitt egy sajátos magyar múltban, amely nem követi a világban terjedő ideológiákat, hanem a nemzet megerősödését szolgálja. A magyarság számára ma is ugyanolyan fontos a megmaradás, a nemzeti összetartozás és a nemzetért való tenni akarás, mint Kodolányi életében. Éppen ezért célunk, hogy a világ minden pontján megszólítsunk minden magyar közösséget – mondta a helyettes-államtitkár, majd áttért azon törekvésekre, amelyek e célt szolgálják.

Hangsúlyozta az elmúlt időszak munkáinak köszönhetően ma már kézzel fogható eredmények vannak. Ide értve, hogy számos, a fiatalság programjainak otthont adó közösségi teret hoztak létre vagy újítottak fel. Támogatják a külhoni magyar felsőoktatási intézményeket, kollégiumokat. 2011-ben elindították a Határtanul programot, amelynek köszönhetően több, mint félmillió magyarországi diák juthatott el valamelyik külhoni régióba. Illetve a kormány számos ösztöndíj programot is működtet.

Szilágyi Péter beszédét követően Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténész emlékezett meg Kodolányiról, majd a jelenlévők beszélgethettek Kodolányi Jánossal, az író unokájával.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában