Ünnepélyes évadnyitó a Katonai Emlékparkban

2024.03.12. 14:00

Történelmi emlékfutástól a NATO kiállításig: A Katonai Emlékpark Pákozd XV. évadának különlegességei (galéria)

Egy történelmi évad kezdete: A Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely XV. évada izgalmas eseményekkel és mérföldkövekkel nyitotta meg kapuit kedden.

Hajdú Marianna

Egyenruhába öltözött kadétok sorakoznak az ünnepélyes megnyitón. Figyelmüket a szakadó eső sem vonta el az éppen zajló eseményekről

Forrás: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely kedden délelőtt ünnepélyes keretek között nyitotta meg XV. évadát, amely nem csak a számokban, hanem a tartalomban is különlegesnek ígérkezik. Március 12-én, a park mindennapos nyitvatartásának kezdetén, a látogatók egy egyedülálló eseménysorozaton vehettek részt, amely a történelmi emlékfutással vette kezdetét.

Nagy Lajos nyugállományú alezredes, a Magyar Tartalékosok Fejér Vármegyei Szervezetének elnöke tett jelentést a futás teljesítéséről, melyet Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára és Görög Viktória, a Katonai Emlékpark Kft. ügyvezetője köszöntője követett. Beszédükben kiemelték Magyarország NATO tagságának és a honvédelem fontosságát, valamint a történelmi események és hősök emlékének ápolását. Mint a helyettes államtitkár  beszédében kihangsúlyozta, II. világháborút követően – a béke megőrzése érdekében – 75 évvel ezelőtt hívták életre az Észak-atlanti Szerződés tervezetét, amelynek célja a tagországok szabadságának és biztonságának megőrzése. Magyarország ma ahhoz a szűk elithez tartozik, ahol a védelmi kiadások mára már elérik a GDP 2 százalékát – majd hozzátette, a pákozdi Katonai Emlékpark elhivatott közvetítője a Magyar Honvédség 175 évének. 

Az évadnyitó további programjai között szerepelt a „25 év szövetségben, biztonságban” című fotókiállítás megnyitója, amely hazánk NATO tagságának 25. évfordulójára emlékeztet, és egyben bemutatja a Magyar Honvédség szövetségi együttműködésben végzett munkáját is. A nap további részében a középiskolás kadét csapatok mérték össze tudásukat a megnyitót záró vetélkedő során.

Az Emlékpark idei évada nemcsak tartalmilag és a programokban is megújul, így a fiatalok mellett minden korosztály számára élményekben és ismeretekben is gazdag évet ígér. Az Emlékpark mától október végéig, minden nap 10.00 és 18.00 óra között várja a látogatókat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában