Frissen Fejérből

2024.03.09. 17:00

Szeretetkalandban résztvevők találkoztak a kegyhelyen, Bodajkon

A Házasság Hete részeként szervezett Szeretetkaland utolsó felvonása március 9-én zajlott a Bodajki Kegyhely zarándokházában, illetve kálvárián. Az online programot egy valódi jelenlétben eltöltött nap, sok játék, ima és püspöki szentmise zárta.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A Szeretetkaland a Házasság hetéhez kötődő program, ami online módon folyt heteken át. Házaspárok jelentkezhettek erre, akik különböző kapcsolatmegerősítő feladatokat kaptak, interneten keresztül, és aki visszaküldi, igazolja, vagyis elvégzi ezeket a feladatokat, azok számára egy záróprogramot szerveznek minden évben. Ez már nem online, hanem egy személyes találkozó, melynek része a játék, az imádság, a beszélgetés a közös étkezés és a végén a szentmise.

Fotó: Palocsai Jenő  / FMH

– Ez a 11. alkalom, amit a Székesfehérvári Egyházmegye szervez és hol kisebb, hol nagyobb az érdeklődés. Ilyenkor arra törekszünk, hogy a kapcsolatok új fényt, új megerősítést kapjanak, vagyis olyan dolgokat tesznek a részvevők, amilyet a hétköznapokban nem nagyon szoktak. Leülnek egymással társasjátékozni, vagy közösen főznek, vagy elmennek arra a helyre, ahol megismerkedtek, vagy olyan helyre, amihez közös élmény társul, vagyis olyan dolgokat csinálnak amiket a hétköznapokban, a gyereknevelés, a szokásos munka során nem szoktak. Ez egy kicsit kiemeli a házaspárokat a hétköznapi taposómalomból. Amikor én megcsináltam ezt először, akkor még nem szervezőként, hanem résztvevőként, rájöttem, hogy borzasztó élvezetes dolog, amikor újraismerkedem a feleségemmel, randizni megyek vele, felöltözöm nyakkendőbe és beülünk egy kávéházba, és virágot viszek, vagyis olyan dolgokat teszek, amit 25 év házasság után nem feltétlenül szoktak már az emberek – mondta a szervező, Varga László, az Egyházmegyei Pasztorációs Iroda munkatársa.

Varga László szervező maga is részt vett korábban ezen a játékos,  ám mégis komoly programon
Fotó: Palocsai Jenő  / FMH

Három-négy héten át zajlik egy ilyen esemény és hetente kapnak a párok 3-4 feladatot, amiket nem kötelező elvégezni, de nagyjából azért el szokták. A szervezőknek visszaküldik a feladat során születő képeket, igazolva, hogy elvégezték, amit kellett, aztán ebből a záróeseményre készítenek a szervezők egy összeállítást.

– A Bodajki Kegyhely nemcsak egy kiemelt búcsújáró helye az egyházmegyének, hanem egy olyan kegyhely is, ahol a család, mint közösség megjelenik, hiszen a legenda sem arról szól, hogy Szent István eljött ide, hanem arról, hogy ide érkezett a feleségével és a fiával Székesfehérvárról. Nem királyi méltósággal, hanem családi minőségben jöttek imádkozni, elcsendesülni – mondta a Szeretetkaland résztvevőinek köszöntésekor Mórocz Tamás plébános.

Boldogan adott helyet a Szeretetkalandnak Mórocz Tamás plébános
Fotó: Palocsai Jenő  / FMH

A március 9-én zajló záróeseményen nem csak képeket néztek, volt közös játék, egy elmélkedős, beszélgetős imaséta a zarándokudvaron, majd délben egy hagyományos, nagyböjti keresztutat végeztek. Utána a templomot látogatták meg, plébánosi idegenvezetéssel, míg végül az elmúlt heteken át zajló eseményt Spányi Antal megyéspüspök szentmiséje zárta délután a Bodajki Kegyhelyen.

Fotó: Palocsai Jenő  / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában