Csanádi Napok

2024.03.26. 17:30

Rajzokkal és térbeli elemekből épített alkotásokkal is illusztrálták Csanádi verseit (galéria)

Egy régi kapcsolatot is felélesztettek a zámolyi Csanádi Imre Református Általános iskolában, ahol a tavaszi szünet előtti rövid hetet kihasználva rendezték meg a Csanádi Napokat.

Borsányi Bea

A lányok legelőt készítenek

Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

Zámoly és Búcs 2012 óta testvértelepülések, melyeket többek között a zámolyi temetőben nyugvó, a háborúban a községnél elesett búcsi leventék emlékezete köt össze. De kapcsolatban állnak a református gyülekezetek tagjai is és régebben az iskolák is szorosabb kapcsolatot ápoltak egymással, ám ez az idők folyamán valahogy megkopott. A zámolyi iskolában most úgy gondolták, jó lenne feléleszteni a két intézmény közötti barátságot. Meghívták hát a búcsi kisdiákokat, vegyenek részt a Csanádi Napok programjain. – Vasárnap első körben a felnőttek és a búcsi református lelkész látogattak a településünkre, akik részt vettek a délutáni családi istentiszteletünkön is, majd este hazautaztak. A 110 fős búcsi iskola 32 diákja hétfő reggel érkezett és a nap folyamán bekapcsolódtak többek között az akadályversenybe, illetve a Csanádi szavalóversenybe, de hoztak magukkal rajzokat a Csanádi versillusztrációkból nyílt kiállításra is. Ezen egyébként a diákok szavazatai alapján két búcsi kislány alkotása is a legjobbak közé került – mondta el Jankyné Kővári Csilla, igazgatónő.

Akadályversenyt idén első alkalommal rendeztek a Csanádi Napok keretében, melynek játékos, ügyességi állomásait egy-egy zámolyi nevezetesség mellett állították fel, így a vendégdiákok a községgel is mindjárt megismerkedhettek. Jól sikerült a délutáni szavalóverseny is, amely az osztályok flashmobjával indult: minden évfolyamon egy-egy Csanádi verset szavaltak el közösen a diákok. A versenyen egyébként szintén búcsi siker született, az első két helyet ők vitték el a felsősök között. - A zsűri nem ismerte a szavalókat, így nem tudhatta, ki zámolyi és ki búcsi, szó sincs tehát a vendégek iránti udvariasságról! -  tette hozzá az igazgatónő. A búcsi gyerekek a nap végén számos élménnyel utaztak haza.  

És ilyen lett a végeredmény néhány órával később
Fotó: Zámolyi Csanádi Imre Református Általános Iskola

Kedd reggel ismét izgalmas programmal indult a nap: térbeli matematikai elemekből kellett a diákoknak Csanádi versekhez illusztrációt alkotniuk. Készült többek között traktor, gémeskút és legelő, de felbukkant a kerekszenttamási templomrom is. A három nap egyik legkedveltebb programja a Ki mit tud? amin idén mintegy húsz produkció került bemutatásra. Az igazgatónő szerint az énekes, táncos, hangszeres és egyéb kulturális bemutatók színvonala évről évre magasabb. 

Szerdán húsvéti kézművesfoglalkozással és néptánctanulással zárul a Csanádi Napok sorozata, csütörtöktől pedig kezdődhet a pihenés, hiszen indul a tavaszi szünet!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában