Műtárgykereskedő show

2024.03.10. 12:00

Megtaláltuk Hacsek és Sajó szobrát a Színészmúzeumban

A TV2 nagy nézettségnek örvendő Kincsvadászok műsorában fehérváriak és Fejér vármegyeiek is szerepeltek már, akik régi tárgyakat, műalkotásokat bocsátottak licitre a műkereskedőknek. Perlaki Ronald érdekes karikatúraszoborral érkezett a műtárgykereskedő showba.

Tóth Sándor

Hacsek és Sajó festett gipsz szobra a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Forrás: Bajor Gizi Színészmúzeum

A fehérvári vállalkozó a múlt század neves kabarészínészeit, Hacseket és Sajót ábrázoló festett gipszszobrot ajánlott eladásra a tévéműsorban. Kihangsúlyozva, nem mindenképpen akar megválni a műtárgytól, ha nem kap megfelelő vételi ajánlatot. Tekintettel arra, hogy ő is kedveli a szobrot, amihez korábban egy régi ismerősén keresztül jutott.

Lányi Dezső szobrászművész alkotása nemcsak tetszést, de meglepetést is okozott a műértőknek. Vadnay László fanyar élcekkel tűzdelt humoreszkjeinek két szereplőjéről, Herczeg Jenőről (Hacsek) és Komlós Vilmosról (Sajó) készült páros szoborkarikatúrát ugyanis teljesen egyedinek vélték. A műkereskedők közül többen is licitáltak rá, végül egyikük sem érte el azt a kívánt vételi ajánlatot, amiért Perlaki Ronald szívesen megvált volna kedvenc műtárgyától.

A Kincsvadászok műkereskedői úgy gondolták, egy fémből készült szobornak a gipsz változata lehet a műsorba bekerült kisplasztika. Lapunk megpróbált választ keresni arra, mi ennek a valószínűsége. A Szabad Föld egy 1991-es lapszámának fotóillusztrációján megtaláltuk a Hacsek és Sajó szobor hasonmását. A lap Komlós Juci színésznővel, a Sajót alakító Komlós Vilmos lányával készített riportot. A felvételen a művésznő otthonában egy szekrényre helyezve látható a műtárgy egy másik példánya. A kép alapján ez is inkább tűnik gipsznek, mint fémszobornak.

A nyomozást tovább folytatva a fővárosi Bajor Gizi Színészmúzeumhoz fordultunk, ahol szívesen fogadták érdeklődésünket a műtárgyról. Szebényi Ágnes színháztörténész, a múzeum vezetője tanácsára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet muzeológusát, Gellén Barbarát kerestük meg. Tőle megtudtuk, a Bajor Gizi Színészmúzeum gyűjteményében több Lányi Dezső szoborkarikatúrát őriznek, köztük Hacsek és Sajó festett gipsz szobrát. „A nálunk lévő példányról azt derítettük ki, hogy 1981-ben már állandó kiállításunkon szerepelt a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Ez alapján azt gondoljuk, az 1991-es cikkben szereplő nem azonos a miénkkel, több másolata lehet, de azt nem tudjuk összesen hány darab készült” – válaszolta kérdésünkre Gellén Barbara.

Lányi Dezső szobrászművész a múlt században divatot teremtett művészekről és politikusokról készült karikatúraszobraival. Ezek ellentétben más műalkotásaival szemben, festett vagy patinázott gipszből készültek. Így történt ez a két neves komikus, Hacsek és Sajó esetében is, akiket sem bronzba nem öntöttek, sem márványból nem faragták ki őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában