Szakmai konferencia

2024.03.09. 18:00

Maroskeresztúri küldöttség Ráckeresztúron

A Maroskeresztúri Általános Iskola és Óvoda vezetőit és pedagógusait látta vendégül február 19-23-ig Ráckeresztúr. Mindannyian a Nemzetközi Pedagógiai Szakmai Konferencián előadóként és hallgatóként vettek részt.

Fotó: Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola

2023. október 28-án a maroskeresztúri iskola és óvoda és a ráckeresztúri iskola és óvoda testvérintézményi megállapodást és együttműködést kötöttek fenntartóik támogatásával Maroskeresztúron. Fux István iskola- és Gáborné Kutasi Katalin óvodaigazgató a helyi nemzetközi szakmai napjukon aktív részesei lehettek „Az innovatív kultúra fejlesztése” címmel Pápai Annamária pszichológus, a Maros Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ (CJRAE) munkatársa által tartott szabadtéri aktív személyiség- és közösségfejlesztő tréningnek. Az óvodavezető aszony bemutatta az óvoda éves nevelési programjain keresztül a szakmai munkájukat, a kulturális hagyományaikat, a helyi értékeiket. Fux István az iskolában folyó szakmai munkát, a tapasztalatokat, valamint mesterpedagógus programját mutathatta be a kollégáknak.

A 2024. február 21-i ráckeresztúri Nemzetközi Pedagógiai Szakmai Konferencián Albert Zoltán bemutatta a saját intézményén, a környezeti- , gazdasági- és történeti múltján, jelenén keresztül a romániai oktatási rendszer modernizálási törekvéseit.

A szakmai műhelymunkák során Halmágyi Kinga, a Maroskeresztúri Általános Iskola intézményéhez kapcsolódó óvoda vezetője mutatta be intézménye jógyakorlatait. Előadásában kifejtette mindazokat a bevált és oktatás-nevelés szempontjából megtapasztalt szakmai fogásokat, amelyek felhasználásával az intézmény működik.

Fotó: Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola

A rendezvény vendégei között köszönthettük Tessely Zoltán országgyűlési képviselő urat és Deák Lajosné Székesfehérvár-Öreghegy képviselőjét, aki személyes ajándékkal lepte meg vendégeinket.

2024. március 1-jén a Ráckeresztúri Mosoly Óvoda Húsvéti Hagyományőrző Napi rendezvényén vett részt Halmágyi Kinga maroskeresztúri óvodavezető és kolléganője, Kacsó Beáta, akik verssel, énekkel és áldással kívántak boldog ünnepet a résztvevőknek.

A néhány napos vendéglátás során a magyar kultúra értékeinek megismerése és értékőrző szerepének bemutatása révén erdélyi vendégeink megismerhették Martonvásár, Székesfehérvár és Százhalombatta természeti, történeti és kulturális értékeit. Martonvásáron a kastélykert mellett Beethoven-kiállítással, Óvodamúzeummal, Székesfehérváron a belvárossal, a Patikamúzeummal (egy gyógyszerészeti foglalkozás erejéig), a Ciszterci-templommal és orgonájával, illetve a Szent István Múzeumban látható „Az ókori Kína kincsei – Jáde Császárok kora” című kiállítással, és Agárdon pedig gasztronómiai különlegességekkel ismerkedhettek meg. Végül folytatódott és záródott Százhalombatta különleges értékeivel, belvárosi érdekességeivel, majd régészeti kiállítással és történetével.

A magyar kultúra értékőrző szerepe, megőrzése, felkutatása és feldolgozása, valamint hagyományőrzés továbbadása lesz 2024 októberében megrendezésre kerülő maroskeresztúri nemzetközi szakmai továbbképzés témája, amelybe bekapcsolódva folytatjuk testvér-intézményi munkánkat.

Köszönöm a magam és vezetőtársam, Gáborné Kutasi Katalin nevében az együtt töltött napokat és a közös programokat.

Köszönetünket fejezzük ki támogatóinknak: a Dunaújvárosi Tankerületi Központnak, A Ráckeresztúri Iskolásokért Alapítványnak és a Rácmenzának.

Szerző: Fux István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában