Méltó módon, értelmes funkcióval

2024.03.08. 17:22

Körvonalazódik a terv, felépülhet a magyar pavilon

Az év elején, néhány hete először a FEOL nyilvánossága előtt jelentette be Kű Lajos, a székesfehérvári Aranycsapat Alapítvány elnöke és Makovecz Pál, Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész fia, édesapja örökségének gondozója, hogy itthon újra felépítenék az 1992-es sevillai világkiállítás zseniális alkotását, a magyar pavilont. Azóta az elképzelés megerősítést nyert.

Tihanyi Tamás

A magyar pavilon a sevillai világkiállítás helyszínén

Fotó: FMH-archív

A FEOL kérdésére Makovecz Pál elmondta, édesapja elkészült épületei közül a sevillai magyar pavilon számára mindenképpen az elsők között van csakúgy, mint ami soha nem valósult meg: a Feltámadás Temploma. Felidézte, hogy a múltban többször történt hasonló kezdeményezés, volt már az újraépítésre irányuló szándék és kísérlet, többféle helyszín is felmerült. Azonban különböző okok miatt eddig mindig meghiúsult a megvalósítás, de ez soha nem rajtuk örökösökön, a Makovecz Imre Alapítványon múlott. A leszármazottaknak továbbra is az a legfontosabb, hogy a magyar pavilon méltó helyen és értelmes funkcióval épüljön fel.  

A Makovecz Imre Alapítvány tanácskozása után: a megbeszélésen ott volt Kű Lajos és Tolcsvay Béla is
Fotó: Makovecz Imre Alapítvány

Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke a korábbi kezdeményezőkhöz képest minden bizonnyal eltökéltebb és céljáért mindent megtenni képes közéleti ember, személye komoly garancia ahhoz, hogy a terv ne merüljön ismét feledésbe. A Videoton, a Ferencváros és a belga Brugge olimpiai ezüstérmes, válogatott labdarúgója annak idején maga is ott járt Sevillában, ahol ámulva csodálkozott rá Makovecz Imre zseniális alkotására a világkiállítás helyszínén. Azóta is vallja, hogy a legegyedibb és legkiemelkedőbb hatású magyar építész, Makovecz Imre műve kultúránk és hagyományaink egyik leglátványosabb megtestesülése, amely méltán ragadtatta el mindazokat, akik 1992-ben a világ minden tájáról sereglettek a magyar pavilon csodálatára.

Makovecz Imre örökségét 2011-ben bekövetkezett halála után fia, Pál ápolja, aki az alapítvány tagjaihoz hasonlóan nagy örömmel fogadta Kű Lajos javaslatát, amelyhez kitörő lelkesedéssel csatlakozott Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész, a székesfehérvári Mátyás szobor és olimpiai emlékmű alkotója is. Bíznak abban, hogy megfelelő támogatói háttér mellett elképzelésüket siker övezi majd, és akkor újra felépülhet az alkotás, amit a néhai építész irányítása alatt az ácsok Andalúziában elkészítettek. A Makovecz Imre Alapítvány kedden délelőtt ülésezett, részletesen ismertette terveit Kű Lajos, de ott volt a megbeszélésen Pázmándról Tolcsvay Béla Kossuth-díjas előadóművész is.

Makovecz Imre íróasztala és dolgozószobája ma is olyan, mint legaktívabb éveiben volt
Fotó: Kű Lajos

A spanyolországi világkiállítás után Makovecz Imre főműve évekig csak pusztult, de legalább megmaradt, mert a sevillai expo hatvanhét pavilonjából ma már csak tizenöt van a helyén és csupán nyolc élvez helyi védelmet. Idővel egy spanyol befektető megvette a magyar pavilont, de vállalkozása csődbe ment, az épület állapota pedig tovább romlott. Ezt látva egy másik helyi üzletember két éve megvásárolta és felújította. Azonban ha Kű Lajos és a Makovecz Imre Alapítvány elképzelése valóra válik, a nagy magyar építész remekműve felépülhet valahol Magyarországon. A munkálatoknak további lökést adhat, ha sikerül elérni, hogy az 1935-ben született Makovecz Imre tiszteletére a 2025-ös esztendő legyen Makovecz Imre Emlékév.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában