Egészséges életmód

2024.03.01. 16:00

Iszkaszentgyörgyön adták át a tizedik kardiotanösvényt (galéria)

A Szent Ferenc Kórház által létrehozott Út az egészséghez program a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésére koncentrál, melynek jegyében eddig az országban kilenc helyen hoztak létre úgynevezett kardiotanösvényt. Péntek délelőtt Iszkaszentgyörgyön adták át a tizedik túraútvonalat.

Borsányi Bea

Pénteken közel százan vágtak neki a kardiotanösvénynek

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kórház programjának keretében kialakított tanösvények elsősorban szív- és érrendszeri betegséggel vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek számára készültek. A túraprogramot ugyanakkor megelőző céllal egészségesek számára is ajánlják. A túraútvonalak annyiban térnek el a megszokottaktól, hogy ezeken a részvevőknek lehetőségük van a túra során, az indulási helyen kölcsönözhető eszközökkel egyéni állapotfelmérésre, vagyis pulzus és vérnyomásmérésre, amit az útvonalon táblával jelzett pontokon kell megmérni. A kapott értékeket aztán akár online, akár papír alapon is el lehet juttatni a kijelöl egészségügyi intézménybe, ahol ezeket értékelik. Ahogy a pénteki tanösvényátadón Iszkaszentgyörgyön elhangzott, eddig nagyjából ötven embert sikerült ezek alapján kiszűrni.

Az átadón elsőként Toldy-Schedel Emil, a szív-és érrendszeri betegek rehabilitációjával foglalkozó Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, a program elindítója beszélt a szűrések és a megelőzés fontosságáról. Többek között kiemelte, Magyarországon még megfelelő kórházi kezelést követően is nagyobb a szívinfarktuson átesettek között a halálozási arány, mint máshol Európában, aminek egyik oka az életmódban, a kevés mozgásban keresendő. Az ünnepségen megjelent Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár a mozgás és az életmód fontosságának hangsúlyozására adatokat is hozott: a WHO szerint az egészségünk megőrzésében az egészségügyi ellátórendszernek csak 18 százalékban van szerepe, 20 százalékban a környezet, 25 százalékban a genetikai állomány tehető felelőssé, viszont a mozgás és az életmódunk 37 százalékban járul hozzá a betegségek megelőzéséhez. Ezért állt a kardiotanösvények létesítése mellé az aktív Magyarországért Államtitkárság, amely támogatást is nyújt a kialakításukhoz.

Az új, iszkaszentgyörgyi tanösvény a Kossuth téri polgármesteri hivatal elől indul, ahol táblán lehet a fontosabb információkat elolvasni. Két túra teljesíthető: a rövid túraútvonal 2,5 km, megtételéhez kb. 30-40 perc szükséges, míg a hosszú túraútvonal 5,7 km-es és másfél órát érdemes rászánni. Ebben a túrában a szintkülönbség is nagyobb. A község mérőórákat és nordic walking botokat is beszerzett, amelyek igény szerint kölcsönözhetők és az átadón elhangzott ígéret szerint minden héten vezetett túrákat is indítanak a mozogni vágyóknak. Az első csoportos túrázók az átadó végén, a szalagátvágást követően mindjárt útnak is indultak péntek délelőtt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában