Hat településen szépültek meg a kegyelet helyszínei

2024.03.14. 12:00

Ismét hadisírokat gondoztak a kadét program diákjai

Legutóbb tavaly, Mindenszentek és Halottak napja felé közeledve újultak meg a vármegye több helyszínén a katonasírok és a katonatemetők, ez a munka ebben az évben is folytatódik.

Tihanyi Tamás

A Honvéd Kadét Program része a hadisírgondozás is

Fotó: Magyar Honvédség

Az idei évben, a tavaszi karbantartási program keretében Fejér vármegyében három napon át gondozták a hadisírokat a Honvéd Kadét Programban résztvevő diákok. A munkálatokat ezúttal is a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság hadisírgondozással megbízott vármegyei szaktisztje és a MH 17. Pour Gyula területvédelmi zászlóalj két önkéntes tartalékosa irányította.

A fiatalok korán megtanulják, miért fontos a hősök emlékének ápolása
Fotó: Magyar Honvédség

Első nap Kálozon és Sárbogárdon, a másodikon Baracs és Előszállás településeken, a harmadik napon pedig Sukoró és Gárdony temetőiben gondoztak az önkéntes diákok elhanyagolt állapotú sírokat. A három nap során a Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból összesen tizenhárom kadét, míg a kadét programhoz újonnan csatlakozott Kisalföldi ASZC Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnáziumból négy diák vett részt a munkálatokban. Kiváló szorgalmukkal tíznél is több hősi sírt tettek rendbe az érintett településeken.

A katona 1945 tavaszán áldozta életét: azokban a napokban kemény harc dúlta fel a vármegye földjét
Fotó: Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium szerint a hadisírgondozás, a hősi emlékhelyek ápolásának nemes ügye nem csak a nemzet és a fegyveres erők kapcsolatának erősítése miatt stratégiai fontosságú. Az eszmék mellett magasztos tartalommal bíró helyszínekre is szükségünk van a megmaradáshoz: olyan helyekre, ahol emelkedett lélekkel tiszteleghetünk azon hőseink sírjai felett, akik életüket adták a hazáért és a magyarság jövőjéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában