Klébert Antal, természetvédelmi őr megmondja

2024.03.11. 15:30

Hogy találnak haza a gólyák és tényleg mindig Afrikába mennek?

Hogyan találnak vissza a gólyák ugyanabba a fészekbe? Mennyi ideig tart otthonuk felépítése és tényleg mindig csak Afrikába mennek? Ezek a kérdések fogalmazódtak meg bennem a minap, amikor éppen egy még üres, lakó nélküli gólyafészket láttam a villanypózna tetején.

Déri Brenda

Fotó: Pesti Tamás / FMH-Archív

A napokban egyre többet lehet arról hallani, hogy hazatértek a gólyáink, de mégis honnan tudják, hogy hol van az a haza? Több száz, netán több ezer kilométer megtétele után hogyan tudják belőni, hogy hol van az ő fészkük pontosan? Merthogy van ilyen, hogy az az ő fészkük, általában az idősebbeknek. Ők ragaszkodnak a jól bevált, megszokott kuckójukhoz – tudtuk meg Klébert Antaltól a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrétől, aki a feol.hu megkeresésére még sok érdekességet elárult e szeretett madárról. 

Rögtön azzal kezdte, hogy nem minden gólya repül Afrikáig, vannak akik megelégszenek például Törökországgal és ott telelnek. De egyre többen vannak azok, akik – az enyhébb időjárásnak köszönhetően – nem mennek sehova, hanem maradnak itthon. Magyarországon nagyjából 200 olyan gólya van, aki el sem megy, hanem itt telel, de a számuk évről évre csak nő. Ehhez persze – mondta – az időjáráson túl más kedvező körülmények is szükségesek, például, hogy legyen elegendő táplálék. A megfelelő mennyiségű táplálék pedig nemcsak az itt telelésnél fontos, hanem akkor is, amikor fiókát nevelnek a párok. Ha nincs elegendő táplálék és nem tudják etetni a fiókákat akkor a leggyengébbet kidobják a fészekből. Így az általában 2-5 tojásból 2-4 fióka marad életben és cseperedik fel.

A máshol telelő gólyák március elején érkeznek haza és a hónap végére már el is kezdődnek a tojásrakások. Majd a 35 napos kotlási időszak után következik a fiókanevelés. A fiókákkal pedig ősszel, ha nem itt telelnek, akkor már útnak is indulnak. Ők azonban, szüleikkel ellentétben a következő tavasszal nem térnek vissza még, csak jóval később, amikor ivaréretté válnak, ez nagyjából három év – árulta el Klébert Antal. 

A természetvédelmi őr a fészekfoglalásról is beszélt. Mint mondta ott próbálnak fészket szerezni, ahol a legjobbak a körülmények. Ezért kialakulhatnak kisebb harcok is a gólyák között, de általában hamar eldől, hogy kié a fészek. De ez inkább a fiatalabbakra igaz, az idősebb gólyák szeretnek ugyanabba a fészekbe visszamenni. A fészkekbe többnyire a hímek érkeznek előbb, de nem feltétlenül igaz, hogy ugyanaz a tojó párzik vele, mint legutóbb. 

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan találnak vissza ugyanabba a fészekbe Klébert Antal elmondta, hogy akárcsak a többi állat, a gólya is nagyon jól tájékozódik. Ebben segítségére lehetnek a külső körülmények: napállás, csillagok, időjárás. Megyénkben nagyjából 150 gólyapár van, ami egész jó aránynak számít. 

Érdekesség még, hogy a fészektatarozás az elterjedtebb náluk és nem egy új fészek megépítése, azaz inkább a meglévőt ’újítják fel’ újabb gallyak és ágak oda vitelével, mintsem a nulláról építsenek fel egy újat. Ugyanekkor, ha mégis erre vetemednek, akkor igen eltérő ennek az elkészítése ideje, beletelhet akár egy vagy több hétbe is. 

Az illetékesek egyébként minden régi és új fészekről nyilvántartást vezetnek és ha kell, akkor az E.ON szakembereivel egyeztetve magasítják is a villanypóznákon lévő gólyafészkeket, hogy megóvják a madarakat. Tabajdon, Csabdin és Zámolyon hamarosan lesznek még ilyen magasítások, még a gólyák megérkezése előtt. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában