Frissen Fejérből

2024.03.20. 12:35

Fejérben is ellenőrzik a gyermekotthonokat

Fejér vármegyében is elkezdődött a gyermekotthonok teljes átvizsgálása. A hatósági ellenőrzést a kormányhivatal végzi.

Feol.hu

Fejér vármegyében is nagy figyelmet fordítanak a gyermekotthonok lakóinak mindennapjaikra

Fotó: Hegedűs Márk

A kormány által elrendelt vizsgálat kiterjed minden állami, nem állami, egyházi gyermek- és lakásotthonra, vagyis az összes bentlakásos gyermekvédelmi intézményre. A hatósági ellenőrzéseket már március elsején megkezdték a kormányhivatalok munkatársai, így a gyermekvédelmi intézmények több mint a felébe már ellátogattak. A vizsgálatot helyszíni ellenőrzések keretében végzik, és az intézmények dokumentációjának átvilágítása is megtörténik. Ha a hatósági ellenőrzés során hiányosságot, jogsértést állapítanak meg, hatósági eljárást indul. Amennyiben pedig bűncselekmény gyanúja merül fel, haladéktalanul feljelentést tesznek.

Az ellenőrzések célja, hogy megvizsgálják, az intézmények hogyan védik a rájuk bízott gyermekeket, működik-e a jelzőrendszer az esetleges gyermekbántalmazási esetekre – derül ki a Fejér Vármegyei Kormányhivatal közleményéből.

Vizsgálják továbbá azt is, hogy van-e bármilyen, a gyermekeket veszélyeztető kockázat az intézményben, történt-e már bántalmazás. 

A kormány emellett készül a második gyermekvédelmi törvénycsomaggal és döntött a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek pszichológiai alkalmassági vizsgálatáról is.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában