Arcanum

2024.03.28. 13:00

Fejér évfordulós emlékei

Beke Zsombor

Munkába állnak

Negyven éve számolt be a Fejér Megyei Hírlap egy fontos mérföldkőről. „A megye városi jogú nagyközségi tanácsainak elnökei Závodi Imrének, a Fejér megyei Tanács elnökének vezetésével, értekezleten vettek részt…..A közterület rendjének és tisztaságának fokozottabb védelme, ellenőrzése érdekében a 16/1984. (III. 18.) sz. MT rendelet — a főváros mintájára — felhatalmazza a városokat, illetőleg a gyógy- és üdülőterületi településeket a közterületfelügyelet létrehozására. A felügyeletet 1984. április 1- től a helyi tanácsok, a megyei tanács végrehajtó bizottságának előzetes egyetértésével hívhatják életre. Teubel György felhívta a tanácselnökök — különösen Székesfehérvár, Dunaújváros, Mór, Gárdony elnökeinek — figyelmét arra, hogy éljenek a jogszabály adta lehetőséggel. A közterület-felügyelet feladata lesz a települések rendjére, illetve tisztaságára vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzése, a jogszabályokba ütköző cselekmények elkövetésének megelőzése és meggátlása, a közterületen folytatott és engedélyhez kötött tevékenységek (útburkolat-bontás, árusítás, közterület foglalás stb.) szabályszerű ellenőrzése. A közterület-felügyelet a feladatok ellátása érdekében intézkedéseket kezdeményezhet, továbbá vagyonvédelmi feladatok ellátásával is megbízható.”


Rendhagyó futás
2014. március 28-án jelent meg a Fejér Megyei Hírlapban: „Az első magyar bombaruhás váltófutás résztvevőinek szerveztek futóversenyt tegnap délután az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái. A rendhagyó négyszer négyszáz méteres váltóversenyen három csapat mérte össze tudását. A tűzszerészeket több hivatásos katona képviselte, de meghívtak ismert sportolókat és a médiában dolgozó jelentkezőket is. A védnökséget Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke vállalta el, aki maga is ott volt az eseményen. A Guiness-rekordot végül Mészáros Zoltán főtörzsőrmester állította be.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában