Arcanum

2024.03.12. 21:00

Fejér évfordulós emlékei

Szanyi-Nagy Judit

Korszerűsítik a csatornarendszert

„Székesfehérváron évek óta nagy gondot okoz a város vezetőségének, hogy a város szennyvízcsatorna rendszere korszerűtlen és nem felel meg a város megnövekedett igényeinek” – ezzel a felütéssel kezdték a korszerűsítésről szóló cikket az 1964. március 12-én megjelent Fejér Megyei Hírlapban. „Az utóbbi években tömegesen épültek Székesfehérváron lakások, ami szükségessé tette a városban a szennyvízcsatorna rendszer korszerű átépítését és új korszerű szennyvíztisztítótelep létesítését” – indokolták a beruházás szükségességét. Mint az írásból kiderül, a Mélyépítési Tervező Vállalat „készíti az új szennyvíztisztítótelep tervdokumentációját, de a város nyugati szélén létesülő új, korszerű szennyvíztisztítótelep építését csak a jövő évben kezdik meg.” A rendszer korszerűsítését és az új szennyvíztisztítótelep létesítését mintegy ötven millió forint értékű beruházásként titulálták.

Tavaszi vásáron a Videoton

„Március 11 és 17 között kerül megrendezésre az idei Lipcsei Tavaszi Vásár, amelyen száz országból kereken kilencezer kiállító vesz részt. A vásár jelmondata: »A szabad világkereskedelemért és a műszaki haladásért«” – írta meg 1984-ben a hírlap. Hozzátéve: „Megyénk legreprezentánsabb képviselője a lipcsei seregszemlén a Videoton Elektronikai Vállalat, amely 150 négyzetméternyi bemutatóterületet kapott a házigazdáktól. Ez a tény is jelzi a székesfehérvári gyár termékei iránti érdeklődést a Német Demokratikus Köztársaságban, valamint azt a tényt, hogy az NDK a Videoton egyik legfontosabb felvevőpiaca, ahol az elkövetkezendő időkben a szolgáltatás fejlesztése a fehérvári gyár szakembereinek és külképviselőinek legfontosabb feladata. Éppen ezt a célt szolgálják a bemutatott termékek, az R–11 miniszámítógép, a VT 20/A irodai számítógép, valamint a VDN 52500 display terminál. A szakemberek a vásár idején konkrét programokat is »futtatnak« a számítógépeken. Ezek a berendezések ipari, raktárnyilvántartási és a mezőgazdaságban történő alkalmazására adnak jó példát.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában