Arcanum

2024.03.05. 13:00

Fejér évfordulós emlékei

Hajdú Marianna

Elkóborolt ökrök

Két “elárvult” ökör gazdáját keresték 110 évvel ezelőtt a Székesfehérvár és környéke napilap beszámolója szerint. A rövid írás így számol be a két haszonállat hányatott sorsáról: “Szalai István és Horváth Ambrus csendőr járőr a Fövenyi csárdánál jártak, amikor két gazdátlan ökröt, láttak barangolni. Behajtották a csárdába és ott Surnovszky Tádé korcsmáros gondozására bízták. A korcsmáros előadása szerint f. hó 1-én Szfehérvár felől jöttek az ökrök. Az egyik vörös szőrű és a feje fehér, a másik pedig vörös tarka, mindkettő előre álló szarvakkal. A gazdájuk még ez ideig nem jelentkeztek.”

Fogházra ítélt kereskedő

Borzalmas esetről számolt be 1914. március 5-i számában a Székesfehérvár és vidéke. Pásztor Gyula kereskedő és Huszár Lajos református tanító Pátyról – az akkor még újdonságnak számító – motorbiciklivel Alcsútra indultak. Útjuk közben Gánszki György kocsijával találkoztak Etyeken. “A lovak a motor berregésétől megijedtek s rémes vágtazásba kezdtek, miközben a kocsiban ülő két Gánszki fiú kiesett belőle, még pedig oly szerencsétlenül, hogy az egyik szörnyet halt, a másik pedig súlyosan megsebesült” – írja a tudósító, majd így folytatja: “Pásztort a törvényszék 1 hónapi fogházra Ítélte gondatlanságért, Huszárt pedig felmentette.”

Együtt az esküdtszék Dallasban 

A Fejér Megyei Hírlap is beszámolt 1974-ben a történelem egyik legmeghatározóbb peréről: Jack Ruby – aki állítólag John F. Kennedy elnök gyilkosát ölte meg – állt bíróság elé Dallasban. A bizonyítási eljárás során az esküdtszéknek kellett döntenie a dallasi lokáltulajdonos sorsáról. Az eljárás középpontjában egy meghökkentő védekezés állt: Ruby epilepsziás rohamában követte el tettét, amelyet állítólag Kennedy halála okozott, lelki megrázkódtatása váltott ki. A kiszabható ítélet széles skálán mozgott: a felfüggesztett börtöntől a villanyszékig terjedhetett. Azóta már tudjuk, mi lett Ruby sorsa.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában