A pákozdihoz hasonlóan fontos összecsapás volt

2024.03.27. 11:42

Fehérvári szervezet is gyűjt a piski csata emlékművére

Görög István, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének alelnöke az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idei ünnepén jelentette be, majd azóta több fórum előtt és eseményen megismételte: a Szent László Alapítvánnyal közösen gyűjtést indítottak a piski csata emlékművének méltó újjáépítéséért.

Tihanyi Tamás

A piski csata 1849. február 9-én: Breidweiser festménye után készült rajz

Forrás: Piski csata emlékoldal

A szabadságharc első győztes csatáját Pákozd közelében vívta meg a honvédsereg, ám hasonlóan sorsdöntő összecsapásra került sor 1849. február 9-én a Déva közelében fekvő Piski településnél. Ott a sebes folyású Sztrigy folyó felett álló híd megtartása volt a cél. „Ha elvész a híd, elvész Erdély”, jegyezték fel Bem József tábornok buzdító parancsát, amit teljesítettek katonái, akik hatalmas áldozat árán megvédték a hidat és a császári hadak nem tudtak átkelni rajta.

Egy 18. századi csárda szerepet játszott a csatában is. Romos épülete ma már a Szent László Alapítvány tulajdona, amely szeretné azt felújítani, ám az ütközet hőseinek egykor felállított emlékműve darabjaiban van. A kövek többsége felújításra szorul, egy részét újra kell faragni, de kolozsvári szakemberek kezelésében remény van a méltó újjáépítésre. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete és a Szent László Alapítvány együttműködik azért, hogy a szükséges költségeket közadakozásból előteremtse, és így az egyik leghíresebb és legvéresebb csata emlékét a jövőnek megőrizze.

A gyűjtés részleteiről a HTBK fehérvári szervezete honlapján ad tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában