Tisztelet a "Vajdának"

2024.03.12. 07:00

Szülőfalujában emlékeztek a korának leghíresebb alakjára (galéria)

Eötvös Károlyra, a híres jogászra, politikusra és íróra emlékeztek 182. születésnapjának évfordulóján szülőfalujában.

Hajdú Marianna

Az eső sem állhatta útját annak, hogy Eötvös Károlyt köszöntsék szülőfalujában, Mezőszentgyörgyön. Az egykori szülőházával szemben álló mellszobránál koszorúkkal tisztelegtek a legendás hírű személyiség előtt

Forrás: Hajdú Marianna/Fejér Megyei Hírlap

A megemlékezés első állomásaként a megjelentek Eötvös Károly egykori lakóházával szemben álló mellszobránál rótták le tiszteletüket. Elsőként Lánginé Csík Angéla, a település polgármestere helyezte el az önkormányzat koszorúját, majd Tóthné Ujhelyi Marianna, az Eötvös Károly Általános Iskola igazgatója tisztelgett a település neves szülötte előtt. Ezt követően Boldog Ádám önkormányzati képviselő koszorúzott a Mezőszentgyörgy Amatőr Színjátszó Kör nevében. Ádámné Németh Zsuzsanna és Gargya Noel, a Mezőszentgyörgyi Ifjúsági és Táncegyüttes képviselői, végül Kiss Péter, a Mezőszentgyörgyért Közalapítvány részéről helyezték el koszorúikat a “Vajda” tiszteletére.

A könyvtárban folytatódott a program, ahol Lánginé Csík Angéla megemlékezett Eötvös munkásságáról, hangsúlyozva jogi, politikai és irodalmi hozzájárulását Magyarország kultúrájához. Eötvös Károly emlékét Mezőszentgyörgyön a községi könyvtár, az általános iskola és emléktábla fejezik ki az ősi magyar nemesi családból származó, reformkor és nemzeti függetlenség eszméjét képviselő Eötvös Károly iránt. Mint a település vezetője mondta, Eötvös nevét számtalan intézmény, épület, közterület viseli országszerte is, de az író, politikus, jogász neve elsőként Mezőszentgyörggyel forrt eggyé.  

A polgármester szavait követően Hermann Róbert történész mutatta be Pákozdtól Schwechatig című könyvét, kifejezetten a térségben történtekre fókuszálva, ahol beszélgetőpartnere Berta Annamária, a Ciszterci Szent István Gimnázium történelem tanára volt. 

Eötvös Károly munkássága és eszméje ma is inspiráció az egész ország számára. Így a mezőszentgyörgyi ünnepség évről-évre lehetőséget ad arra, hogy emlékezzünk és tisztelegjünk egy olyan ember előtt, akinek életműve a mai napig hatással van Magyarország történelmére és kultúrájára.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában