Felúítás

2024.03.14. 20:00

Egyházi áldásban is részesültek az újonnan átadott tantermek (galéria)

A pázmándi Szent Gellért Általános Iskola épületének rossz állapotban lévő, elavult szárnyát újították fel, melyben többek között öt modern, a 21. századi igényeket is kielégítő szaktantermet alakítottak ki, melyeket csütörtökön, a március 15-i ünnepséget követően Spányi Antal megyéspüspök is megáldott.

Borsányi Bea

Balról jobbra: Nickl Erika, Tallér Krisztián atya, Böjte Richárd polgármester és Spányi Antal

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az 1700-as években épült jezsuita rendház, majd uradalmi kastély felújított műemlék jellegű épületében 1967 óta folyik általános iskolai oktatás, az intézmény 8 évfolyamán jelenleg 160 diák tanul. Ahogy az ünnepélyes átadón az iskola igazgatója, Nickl Erika fogalmazott: az épület minden részéhez emlékek fűződnek, annak többszáz éves történelme áthatja a falakat. A régi épület felújításban érintett szárnyában valamikor a 60-as években alakítottak ki szolgálati lakást és ebédlőt. Ezek mára feleslegessé és használhatatlanná is váltak. Ezért gondoltak arra, hogy ebben az épületrészben egy újabb átalakítással olyan tantermeket hoznak létre, melyekre szüksége van az iskolának.

A Székesfehérvári Egyházmegye fenntartásában működő intézményben a felújítás tavaly júliusban kezdődött és annak ellenére, hogy a munkálatok során akadtak váratlan nehézségek – pl. lyukas szennyvízvezeték a falban, világháborús éles lövedék a padlólap, és nem várt építészeti megoldások a vakolat alatt – mégis gyorsan elkészült mindaz, amit elterveztek. A felújított és átalakított épületrészben padlófűtéssel ellátott folyosót és öt korszerű szaktantermet alakítottak ki, melyek mindegyikében okostábla került. Egy tágas, akadálymentesített mosdó is készült. Az új bútorok mellé természetesen új radiátorokat is szereltek a termekbe. Minden adott tehát ahhoz, hogy korszerű oktatási módszerekkel, kiváló körülmények között tanulhassanak a pázmándi diákok.

Az átalakított épületrészt, amelyben novemberben fejeződtek be a munkák, csütörtökön - a márius 15-i megemlékezés után - ünnepélyes keretek között adták át. Az eseményen részt vett Spányi Antal, megyéspüspök is, aki az ünnepség végén megáldotta az iskola diákjait, tanárait, illetve az új tantermeket is. Ahogy azt az igazgatónőtől megtudtuk, további felújításokat is terveznek az iskolában: a külső felújítás mellett az épület energetikai korszerűsítése is időszerűvé vált. Ebből idén az egyházmegye forrásai és a pályázati lehetőségek függvényében az ereszcsatornákat szeretnék mindenképpen megcsináltatni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában