Bővül a szolgáltatás

2024.03.26. 20:00

Az Ybl-n és a Királykúton is indul a házhoz menő biohulladék gyűjtés

Április elejétől újabb két fehérvári lakótelepen indul el a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése!

Borsányi Bea

Fotó: S. Töttő Rita / FMH-archív

A Depónia Nonprofit Kft. idén februárban indította el Székesfehérváron a szolgáltatást, aminek köszönhetően könnyedén szabadulhatnak meg a lakótelepeken élők is az otthoni ételmaradékoktól, a főzés közben keletkezett konyhai hulladékoktól, amiből aztán biogáz készül. A városban első körben a Tóvárosi és a Szedreskerti lakónegyedben, valamint a Palotavárosban kerültek ki az új, barna színű 120 literes, zárható és szigeteléssel ellátott kukák, amelyekbe a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékokat lehet kidobni. Ennek gyűjtésére minden érintett lakásba eljuttattak egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt. Ahogy azt Budai Dóra, a Depónia PR vezetője kérdésünkre elmondta, az elsődleges tapasztalatok és visszajelzések is pozitívak az új rendszerrel kapcsolatban. – Szépen gyűjtenek azok, akik vállalták a háztartási biohulladék külön gyűjtését. Tapasztalataink szerint mindössze 1-2 százalék az a hulladékfajta, ami nem odaillőként kerül ezekbe a barna kukákba. 

A pozitív tapasztalatok és az első körös osztás után visszamaradt kukák arra ösztönözték a Depóniát, nézzen körül, hol tudnák még a városban bevezetni a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését. Így esett a választás az Ybl Miklós és a Királykút lakónegyedekre. Ezen a két helyen április 1-vel indulhat a gyűjtés, a Depónia munkatársai ezen a héten már megkezdték az 5 literes edények kiosztását és hamarosan kikerülnek a 120 literes barna gyűjtőedények is. A PR vezető azt is hozzátette, jövőre szeretnék tovább bővíteni a szolgáltatást, így újabb lakónegyedekben és lakótelepeken válik lehetővé a háztartási biohulladék külön történő gyűjtése.

Fotó: S. Töttő Rita / FMH-archív

A bejelentés kapcsán ismét elhangzott: a gyűjtőedényeket nyáron (május-szeptember) hetente kétszer, a többi időszakban (október-április) hetente egyszer ürítik. A 120 literes, barna hulladékgyűjtő edények mosását is a társaság végzi, az edényeket havonta szállítják be ebből a célból a Depónia telephelyére. Az 5 literes konyhai gyűjtőedények tisztításáról ugyanakkor a résztvevő háztartások gondoskodnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában