Felelősségteljes, átgondolt döntést kell hozni

2024.03.12. 09:00

Az örökbefogadás elköteleződés és nem hóbort!

Örökbefogadni egy élőlényt annyit tesz, hogy vállaljuk az ezzel járó felelősséget: gondját viseljük, óvjuk és megadunk neki mindent, amire szüksége van.

Déri Brenda

Fotó: FEMA

Magát az örökbefogadást és az azzal járó elköteleződést azonban megelőzi még számos egyéb, köztük pedig az egyik legfontosabb: az átgondolt döntés. Fontos ugyanis tudni, hogy ez áldozatot követel, méghozzá hosszú éveken keresztül. Mindenekelőtt ezzel kell tisztában lenniük azoknak, akik arra adják a fejüket, hogy örökbefogadnak egy állatot. Takács Adrienn, a FEMA munkatársa azért fordult a feol.hoz, hogy ezt még inkább nyomatékosítsa azokban, akik az örökbefogadáson, egy állat befogadásán gondolkoznak. Mint kezdte, az elmúlt időszakban többször előfordult, hogy kutyát vittek vissza hozzájuk hetekkel, hónapokkal az örökbefogadásuk után. 

Az állatvédőket azért is érte váratlanul az állatok visszavitele, mert náluk az örökbefogadás igen körülményes. Ennek pedig az az oka, hogy kiszűrjék az alkalmatlan gazdikat, de még így belefutottak néhány esetbe, amikor végül mégiscsak visszakerültek a kutyák. 

A legtöbb visszavitel oka – árulta el – az, hogy az emberek nem gondolják át, hogy az állattartás mivel jár. Nem elég a szeretet és az etetés, ez ennél sokkal több. A kölyökkutyákhoz rengeteg türelem és tanítás szükséges. Tudni kell, hogy a kölyökkorral járnak bizonyos dolgok: rágás, rombolás, szobatisztasági problémák, a határok feszegetése. A legutóbbi esetnél éppen ezek valamelyike jelentett akkora gondot az örökbefogadónak, hogy végül visszavitte a kutyát. 

Éppen ezért fontos, hogy erre fel legyenek készülve és a helyén tudják kezelni ezt az időszakot. A menhelyen dolgozók erről mindig tájékoztatják az érdeklődőket, sokszor ezért inkább a felnőtt – 1 éves kor feletti – kutyát ajánlják azoknak, akik nem szeretnének a fent említettekkel ’vesződni’. Persze megértik, hogy miért vágyik valaki inkább kölyökkutyára, hiszen minden korszaknak meg van a maga szépsége, de éppen ezért kell megfontoltan dönteni. Illetve az sem utolsó a sorban, hogy ezt valamilyen szinten minkét fél egy kudarcnak éli meg, az örökbefogadó és az állat is, utóbbi jár a legrosszabbul, mert elhiszi, hogy egy jobb helyre került, majd pedig egyik napról a másikra ismét a menhelyen találja magát. 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában