A mester tanácsai

2024.03.18. 11:30

Autóinkat is érinti az évszakváltás (videó)

Polgár Tibor autószerelő mestert és csapatát látogattuk meg, és kérdeztük a legfontosabb feladatokról amit nem árt ha megvizsgáltatunk az autóinkon a tavasz érkeztével.

Bokányi Zsolt

Fotó: BOKA

Néha talán szeretnénk, és nem lenne baj ha tudna pihenni az alattunk futó járművünk, de sajnos az autók nem alszanak téli álmot, és tudjuk, hogy a tél még jobban meg is terheli őket mint bármilyen más évszak, ezért lassan időszerű a tavaszi átvizsgálás, hogy ne érhessen bennünket kellemetlen meglepetés. Bár a karbantartás alapvetően minden szezonváltáskor kötelező kéne, hogy legyen, sokan mégis inkább a zordabb időjárástól félnek, és csak ősszel gondolkodnak előre. Ha biztonságosan, a járművünket megóvva szeretnénk autózni az év további részében is, fel kell mérnünk, milyen hatással voltak a mínuszok autónk részeire, és mindent ki kell cserélni, ami már nem tud tovább rendeltetésszerűen szolgálni minket.

Előttünk a tavasz, lassan érkezik majd a nyár, mire kell odafigyelnünk a téli időszakot követően?

Amire feltétlen fontos figyelmet szentelni, főleg a téli kátyúsabb utakon való közlekedés miatt, az a futómű! Ez az első és talán a legnagyobb figyelmet igénylő ellenőrzés. Fékellenőrzés, kerékösszetartás, lengéscsillapítók, ezeket nem árt ha megnézetjük szakemberrel, mert komoly gondokat okozhat a hibás működésük.

Fotó: BOKA

Gumiabroncs, állandó vitatéma, de ez is fontos kérdés ilyenkor.

Nehéz téma, hiszen megoszlanak a vélemények a fontosságáról. Maradjunk annyiban hogy ilyenkor már időszerű a téli gumik cseréje nyári abroncsokra. Persze aki a négy évszakos megoldást preferálja, azoknak is érdemes átnézni, mennyit használódott az abroncs az idők folyamán? 

A futómű fontos mint kiderül, de mi lehet még amit nem hagyhatunk ki az ellenőrzés alól?

Érdemes átvizsgálni az ablaktörlő gumik állapotát. A jegesedések komoly károkat tudnak okozni bennük. Lassan már a téli ablakmosó folyadékot is kicserélhetjük, nem csak azért mert már nem lesz annyira hideg, hanem a nyári folyadékokban található adalékoknak köszönhetően, jobban leviszi majd a szélvédőre tapadó rovarok maradványait is. 

Fotó: BOKA

Látni és látszani, sokat beszélünk a világítás kérdéséről is.

Igen, érdemes átvizsgáltatni a világítást is. Télen, sokkal előbb és többet kell használnunk a világítást mint mostanság. De nem baj az, ha tavasszal is jól működik minden világítás az autón. Féklámpa esetében különösen fontos, de tudjuk, hogy lakott területen kívül kötelező a tompított fényszóró használata. 

Érdemes talán átnézetni a rozsdásodást is az autókon?

Érdemes ilyenkor egy alvázmosást végeztetni, és ezután átnézni az alvázat, és persze a jármű teljes állapotát. Ennek értelmében, ha szükséges, a javításokat, alvázvédelmet elvégezni. Végül pedig talán a folyadékokra szeretném felhívni a figyelmet. Fék, hűtő és egyéb olajok folyadékok ellenőrzése és igény szerint feltöltése, hogy ne az utolsó pillanatban, esetleg nagyobb problémákkal kelljen az autószerelőhöz vinni a járművet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában